„Am creat o rețetă pentru tine, pentru a reproduce acest fel de mâncare delicios în confortul propriei case.”, așa sună mesajul de pe contul oficial de Twitter al Ikea din Marea Britanie. Ai ghicit, este vorba despre celebrele chifteluțe suedeze.
Dacă ești unul dintre fanii chifteluțelor suedeze de la Ikea, probabil că în această perioadă de izolare cauzată de COVID-19, acestea ți-au lipsit foarte mult. Atât de mult, încât te-ai gândit chiar să ți le pregătești singur acasă, doar că nu aveai rețeta. Cu siguranță, la acest lucru s-au gândit și cei de la Ikea, care au dezvăluit rețeta minunatelor lor chiftele, vestite și iubite în lumea întreagă.
Missing your IKEA meatball fix? We’ve created a recipe for you to recreate this delicious dish in the comfort of your own home #IKEAmeatballs pic.twitter.com/d89lRsJxH7
— IKEA UK (@IKEAUK) April 20, 2020
Chifteluțele suedeze se bazează, de fapt, pe o rețetă pe care regele Charles al XII-lea al Suediei a adus-o din Turcia la începutul secolului 18.
Chiftelele au la bază un amestec din carne tocată de vită și de porc, usturoi, ceapă, ou, lapte și pesmet, în timp ce sosul conține ulei, unt, făină, smântână, sos de soia, muștar de Dijon și un amestec de supă de carne de vită și de legume. Rețeta de chiftele este pentru o familie de patru persoane și, în afară de ingredientele amintite, mai ai nevoie de un cuptor, o tigaie și răbdarea de a prăji 30-40 de chifteluțe.
„Știm că unora le lipsesc chiftelele noastre, motiv pentru care am lansat o alternativă la domiciliu care, folosind ingrediente ușor accesibile, îi va ajuta pe cei care caută puțină inspirație în bucătărie”, a spus Lorena Lourido, directorul IKEA în Marea Britanie, într-un comunicat de presă al companiei citat de Evening Standard. „Să stai acasă poate fi greu, dar vrem să ajutăm ca viața tuturor să fie mai ușoară și mai plăcută. Bon appétit sau Smaklig måltid, cum spunem în Suedia!”, a completat Lorena Lourido.
Lanțul a clarificat ulterior într-o declarație, că această rețetă nu este rețeta secretă folosită în magazine, dar este totuși destul de delicioasă!
Chifteluțe suedeze (Ikea) pregătite acasă
Ingrediente pentru (4 porții de) chifteluțe suedeze
- 500 g carne tocată de vită
- 250 g carne tocată de porc
- 1 ceapă tăiată mărunt
- 1 cățel de usturoi (zdrobit sau tocat)
- 100 g de pesmet
- 1 ou
- 5 linguri de lapte integral
- sare și piper după gust
Ingrediente pentru sosul-cremă
- puțin ulei
- 40 g de unt (aproximativ 2,5 linguri)
- 40 g de făină (aproximativ 2,5 linguri)
- 150 ml supă (bulion) de legume
- 150 ml supă (bulion) de vită
- 150 ml smântână de gătit
- 2 lingurițe sos de soia
- 1 linguriță muștar Dijon
Cum se prepară chifteluțele
Combină carnea tocată de vită și carnea tocată de porc și omogenizează bine. Adaugă ceapa tocată mărunt, usturoiul, pesmetul, oul și amestecă bine totul. Adaugă apoi laptele și condimentează bine cu sare și piper.
Din acest amestec formează bile mici și rotunde. Pune-le pe o farfurie curată, acoperă-le și păstrează-le în frigider timp de două ore (acest lucru va ajuta chiftelele să își mențină forma în timpul coacerii).
Într-o tigaie, încălzește uleiul la foc mediu. Când este fierbinte, adăugă pe rând toate chifteluțele și lasă-le să se rumenească pe toate părțile.
Scoate apoi chiftelele din tigaie, adaugă-le într-un vas potrivit pentru a fi introdus la cuptor și acoperă-le. Introdu vasul în cuptorul încins la 180 de grade Celsius și lasă-le să se coacă timp de 30 de minute.
Cum se prepară sosul-cremă pentru chifteluțe suedeze
Topește untul într-o tigaie. Adaugă făina și amestecă timp de două minute. Adaugă supa de legume și pe cea de vită și continuă să amesteci. Adaugă smântâna, sosul de soia și muștarul de Dijon. Lasă sosul să se îngroașe la foc mic, amestecând în continuu.
Când e gata, servește chiftelele cu piure de cartofi sau cu garnitură de cartofi noi fierți, alături de sosul-cremă. De asemenea, le poți servi cu tagliatelle sau cu o garnitură de orez.
Opțional: sos de merișoare
Dacă nu ai acasă un sos de merișoare din același lanț de produse alimentare, atunci îl poți pregăti chiar tu din merișoare congelate (în extrasezon) sau deshidratate, pe care mai întâi le hidratezi în puțină apă.
Ingrediente necesare
- 350 g (circa o cană) de merișoare
- 1 cană de zahăr alb
- 1 cană de suc de portocale
Mod de preparare
Pune zahărul împreună cu sucul de portocale într-o cratiță de mărime medie, la foc potrivit, și lasă până se dizolvă zahărul. Adaugă apoi merișoarele și lasă amestecul pe foc (aproximativ 10 minute) până când se transformă într-un sos potrivit de moale. Ia apoi cratița de pe foc și pune sosul într-un bol. Sosul de merișoare se va îngroșa pe măsură ce se răcește. Servește sosul alături de chifteluțe și de garnitura aleasă.
Și nu uita să ne inviți și pe noi la masă sau măcar să ne trimiți niște poze! 🙂