Rețetă de varză murată. Care e ingredientul-surpriză

varza murată Varza Foto: pexels.com

Cine poate rezista unei sarmale suculente de Crăciun sau unei verze călite sfârâind în cuptor? Fie că o combini cu belșugul de cărnuri proaspete sau afumate, iarna, fie că o savurezi simplă, într-o salată, varza murată e un totem gastronomic al românilor. Rețeta de varză murată e mai ușoară decât ai crede. O încerci?

Poate că rețeta de varză murată chiar pare ceva desprins din negura timpului, dar știai că în rețele sociale există grupuri dedicate murăturilor? Da, e ceva cool, instagramabil și mai sănătos decât ai crede.

De asemenea, varza murată este o sursă extraordinară de probiotice, adică acele bacterii bune care ajută digestia și care te protejează de infecții. Acesta ar fi numai unul dintre beneficiile pentru sănătate. Ca să nu mai vorbim de gust. V-am spus de varza aceea călită, sfârâind în cuptor?

Rețetă de varză murată. Care e ingredientul-surpriză - 1

Varză murată cu cârnați  FOTO: Pixabay.com

Rețeta de varză murată, cea mai ușoară rețetă, poate fi făcută chiar în bucătăria ta. În primul rând ai nevoie de un butoi mediu, cu o „gură“ destul de largă încât să-ți permită să introduci verzele întregi.

Perioada cea mai bună pentru a mura varza – spune tradiția – este sfârșitul lunii octombrie, după Sfântul Dumitru (26 octombrie). Atunci cade prima brumă, iar acest fenomen ajută la frăgezirea verzei.  Pentru a obține o culoare mai puternică, un galben-auriu, se folosesc uneori boabe de porumb sau gutui. Însă sfecla roșie este ingredientul-surpriză care va transforma total varza murată în această rețetă, fără să-i schimbe gustul.

Rețetă de varză murată – Ingrediente

  • 12-15 verze (în funcție de mărimea lor)
  • 5 rădăcini mari de hrean
  • 10-12 crengi mărar uscat
  • 3 legături cimbru uscat
  • 600-700 g sare grunjoasă, neiodată
  • 3 sfecle roșii

Rețetă de varză murată – Mod de preparare

  1. Așază un strat de crengi de mărar uscat, cimbru uscat și felii de hrean la baza butoiului.
  2. Curăță primele două-trei foi de la fiecare varză, apoi scobește cotorul cu un cuțit subțire și bine ascuțit.
  3. Aranjează verzele cu scobitura în sus. Pune în fiecare scobitură un pumn de sare, apoi 2-3 felii de sfeclă roșie printre verze. Continuă până umpli bidonul, aranjând între căpățânile de varză felii de sfeclă și de hrean. Sfecla va da o culoare roz, foarte apetisantă, iar hreanul va ajuta varza să rămână tare mult timp. În plus, mucegaiul nu se poate dezvolta în prezența hreanului.
  4. Peste ultimul strat de verze, presară 3-4 pumni de sare, apoi aranjează un strat de mărar și de cimbru uscat.
  5. Încălzește apă până e pe punctul de a da în clocot și toarn-o în bidon. Așază deasupra verzelor o greutate/o piatră curată, pune capacul și las-o la murat o săptămână.
  6. După această perioadă, vântură saramura: toarnă toată zeama într-o găleată, apoi din nou în bidon. Repetă operațiunea de 6-7 ori.
  7. Pune capacul și lasă varza la murat încă 3-4 săptămâni.

Rețetă de varză murată – Varza roșie e vedeta

Varza roșie o întrece în beneficii pe cea albă și ghici ce? Este foarte bună murată. Este ideală servită ca garnitură, în sandvișuri sau burgeri. Iată o rețetă ușoară de varză roșie murată, pe care o prepari în câteva minute.

Iar dacă te-am convins să pui varză la murat, uite și un bonus. Cine poate rezista unei farfurii cu Varza a la Cluj?

FOTO: Pexels.com  Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *