Povestea puiului prăjit. Și rețeta celor mai faimoase aripioare picante din lume

Povestea puiului prăjit. Și rețeta celor mai faimoase aripioare picante din lume - 1 FOTO: Pixabay

O bucată de pui bine rumenită, dar suculentă, cu înveliș crocant și bine condimentat, e o tentație căreia cu greu i-ai putea face față, dacă ești omnivor. Iar dacă puiul are alături un sos de usturoi sau o salată fresh, efectul pavlovian e „garantat“. Puiul prăjit are în spate o istorie veche, precum și un preparat iconic: aripioarele picante.

Poți să zici pui prăjit și să te gândești la o jumătate de cocoșel rumenit la ceaun, cu mămăligă și mujdei alături. Sau la niște copănele cu piele crocantă și interior zemos. Dar, să recunoaștem, cel mai probabil ai impregnată pe retină o farfurie cu aripioare.

Deși puțini știu, puiul prăjit în baie de ulei este invenția scoțienilor într-o vreme în care alte popoare îl fierbeau sau îl preparau copt. Însă cei care l-au făcut celebru sunt localnicii afro-americani din sudul Statelor Unite, țară în care acest preparat a fost adus de imigranții scoțieni.

În timpul perioadei de sclavie din SUA, persoanele de culoare aveau foarte puține drepturi, dar li se permitea să crească găini, care erau tăiate și mâncate la ocazii speciale. În perioada segregației, când negrilor le era interzis accesul în multe locuri, inclusiv în restaurante, puiul bine condimentat și prăjit era o mâncare sățioasă și care nu se strica prea ușor, ideală pentru a fi luată la pachet în călătorii.

Astfel, comunitatea din sudul Statelor Unite a reușit să perfecționeze preparatele din pui, mizând pe condimentare și tehnici simple de gătire în baie de ulei încins.

Și chiar dacă unele orașe, precum Gordonsville (Virginia), numit Capitala mondială a puiului prăjit, își asumă diverse titluri și rețete, aripioarele condimentate ale colonelului Sanders rămân, de departe, cel mai cunoscut și consumat produs de acest gen din lume. La fel ca în cazul altor mâncăruri și băuturi celebre, rețeta este secretă, însă presa internațională susține că a aflat mixul de ingrediente care dau aroma inconfundabilă a aripioarelor comercializate de un celebru lanț fast-food.

Cel care a dezvăluit-o este nimeni altul decât un nepot al colonelui. Un reporter al publicației americane „Chicago Tribune“ a călătorit în orășelul Corbin, din statul Kentucky, acolo unde Harland Sanders a deschis, în 1930, primul său restaurant în care servea clienților pui prăjit.

Aici l-a întâlnit pe Joe Ledington, un nepot al colonelului. Mătușa lui Ledington, Claudia, a fost a doua soție a lui Sanders.

Povestea puiului prăjit. Și rețeta celor mai faimoase aripioare picante din lume - 2

Joe Ledington, nepotul colonelului Sanders, fotografiat în timp ce arăta jurnaliștilor o poză cu el copil, alături de Sanders

În interviul acordat publicației, nepotul lui Sanders a prezentat și un testament lăsat de mătușa sa, pe spatele căruia era scrisă, de mână, rețeta secretă a mixului de condimente pentru aripioare picante. Inițial, acesta a fost ferm în ceea ce privește autenticitatea rețetei, însă ulterior a declarat că nu poate fi 100% sigur. Lanțul fast-food a avut un drept la replică în care preciza că „multe persoane au pretins, de-a lungul vremii, că știu rețeta secretă, dar afirmațiile lor nu s-au dovedit adevărate“. Rețeta originală, scrisă de mână, ar fi închisă într-un seif încastrat în beton și supravegheat prin camere video și senzori de mișcare, un fel de Fort Knox al puiului prăjit.

Un autor american care a cerut o analiză amănunțită de laborator a conținutului preparatului susține că nu e niciun mix de condimente, iar învelișul aripioarelor ar conține doar patru ingrediente: făină, sare, piper negru și monoglutamat de sodiu.

Totuși, pentru  a verifica dacă rețeta oferită de nepotul colonelului e veridică, „Chicago Tribune“ a testat-o, precizând într-un articol ulterior că „e pe bune“, mai ales după ce a fost adăugat și monoglutamat de sodiu în compoziție. Iată mixul secret, așa cum a fost el dat publicității de Joe Ledington. Îl încerci și tu să vezi cât de mult se apropie de original?

Povestea puiului prăjit. Și rețeta celor mai faimoase aripioare picante din lume - 3

Mixul de condimente scris de mână, dezvăluit de Joe Ledington

Mixul secret de 11 condimente pentru aripioare picante

IngredienteIngredients

Amestec pentru 2 căni de făină albă

  • 2/3 lingură sare
  • 1/2 lingură cimbru
  • 1/2 lingură busuioc uscat
  • 1/3 lingură oregano
  • 1 lingură sare cu țelină (un amestec pudră care se găsește în unele supermarketuri și în magazine online)
  • 1 lingură piper negru
  • 1 lingură pudră de muștar
  • 4 linguri paprica
  • 2 linguri sare cu usturoi (amestec de sare cu usturoi granulat)
  • 1 lingură ghimbir pudră
  • 3 linguri piper alb

Mix with 2 cups white flour

  • 2/3 tablespoon salt
  • 1/2 tablespoon thyme
  • 1/2 tablespoon basil
  • 1/3 tablespoon oregano
  • 1 tablespoon celery salt
  • 1 tablespoon black pepper
  • 1 tablespoon dried mustard
  • 4 tablespoons paprika
  • 2 tablespoons garlic salt
  • 1 tablespoon ground ginger
  • 3 tablespoons white pepper

Bucățile de pui se dau prin acest amestec și se prăjesc în baie de ulei, la foc mediu. Dacă dorești, poți marina aripioarele 30 de minute în lapte bătut înainte de a le da prin făina cu condimente.

Măsurile sunt americane, dar găsești în hypermarketurile și în magazinele de profil din România seturi de instrumente identice pentru măsurat.

Să ne spui cum ți-au ieșit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *