Ridichea neagră, o legumă-comoară

Ridichea neagră, o legumă-comoară - 1 Ridichea neagră, o legumă-comoară Foto: Pixabay
Citește mai multe articole despre

Dacă e iarnă, atunci ar trebui să fie momentul de glorie pentru ridichea neagră.

Spun ar trebui, pentru că ridichea neagră e un fel de Cenușăreasă a ridichilor, deși ascunde o comoară pentru sănătate. Nu e atât de consumată pe cât ar merita. Sigur, exceptând situația în care o tuse chinuitoare, care nu trece prea ușor cu altceva, ne împinge să recurgem la metodele băbești: ridiche neagră rasă, cu miere. Și uite așa ne amintim brusc de această legumă-medicament. Apoi o dăm iar deoparte.

Ridichea neagră este excelentă pentru aroma sa particulară, care are în plus efecte benefice pentru sănătate: este picantă atât cât trebuie pentru a stimula funcțiile digestive! Această aromă e dată de prezența, în cantități mari, a compușilor cu conținut puternic de sulf.

Beneficiile pentru sănătate ale ridichii negre

Puține calorii

Persoanele care doresc să slăbească se pot baza pe această legumă cu un conținut redus de calorii, combinate cu fibre și cu un indice glicemic scăzut. Pentru dietele de slăbit se poate consuma sub formă de salate, supe, dar și în alte feluri de mâncare.

Contracarează acțiunea radicalilor liberi

Datorită conținutului de antioxidanți, cum ar fi vitamina C, beta-caroten, luteină și zeaxantină, ridichile negre protejează împotriva daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi, contracarând îmbătrânirea celulară.

Conține substanțe cu efecte coleretice și diuretice

Sucul ridichii s-a dovedit a ajuta la dizolvarea nisipului și a pietrelor din canalele biliare și rinichi.

Are proprietăți bactericide

Fitoncidele conținute de ridichea neagră distrug microflora patogenă, cresc rezistența organismului la bolile infecțioase și întăresc sistemul imunitar.

Sucul de ridiche neagră combinat cu miere are proprietăți expectorante

Această băutură este utilă pentru persoanele care suferă de tuse convulsivă, bronșită și alte boli, însoțite de o tuse puternică, neproductivă sau în caz de hemoptizie (tuse cu sânge). Dacă te confrunți cu o tuse seacă și puternică, o compresă de ridiche neagră ajută și ea. Învelește pulpa de ridiche neagră rasă într-un tifon și aplic-o pe piept timp de 25 de minute.

Substanțele prezente în pulpa de ridiche neagră întăresc vasele de sânge și miocardul, elimină excesul de colesterol din organism și previn formarea de plăci aterosclerotice. Persoanele care consumă zilnic această legumă, în diferite preparate, au mai puține riscuri de a suferi de boli cardiovasculare.

Uleiurile esențiale și sulful conținute în ridichea neagră au un efect vindecător și stimulant asupra sistemului digestiv. Felurile de mâncare preparate din această legumă cresc pofta de mâncare și peristaltismul intestinal, stimulează producerea de suc gastric, vindecă microflora intestinală, ajută în caz de constipației prelungită, promovează eliminarea excesului de lichide și normalizează echilibrul hidro-salin.

Sucul de ridiche neagră, combinat în proporții egale cu sucul de sfeclă, ajută la accelerarea procesului de vindecare a anemiei. Se consumă un pahar pe zi, împărțit în două reprize.

Ridichea neagră conține substanțe care pot reduce tensiunea arterială și o pot menține la un nivel normal. Potasiul conținut în ridiche contracarează tensiunea arterială ridicată, deoarece favorizează eliminarea excesului de lichide. Vindecătorii populari recomandă pacienților hipertensivi să bea un amestec în proporții egale de suc de lămâie, sfeclă, hrean, ridiche neagră și suc de morcovi de trei ori pe zi.

Contraindicații ale consumului de ridiche neagră

Dacă până acum am zis numai de bine și am lăudat calitățile acestei legume, nu trebuie să neglijăm nici aspectele mai puțin plăcute. Ridichea neagră trebuie introdusă treptat în dietă, în porții mici. Un consum exagerat poate duce la diaree, flatulență crescută, deteriorarea membranelor mucoase ale tractului gastrointestinal și dezvoltarea bolilor dentare.

Consumul de ridiche neagră este contraindicat femeilor însărcinate și copiilor cu vârsta sub 5 ani.

Atenție! Extractele din rădăcină de ridiche neagră nu trebuie administrate oral celor care suferă de gastrită și ulcere, nici în cazul bolilor legate de tiroidă sau în cazul obstrucției tractului biliar.

Cum să consumi ridiche neagră?

Ridichile se pot păstra la frigider până la o săptămână, important este să le speli și să le usuci bine, apoi să le pui într-o pungă de hârtie.

Pot fi consumate în salate sau sub formă de sucuri. Ca gust, ridichea neagră merge bine combinată cu morcovi, mere, ghimbir, frunze de varză, lămâi sau pere. O poți mânca fie crudă, fie fiartă, coaptă sau prăjită, adăugată în supe, salate, tocănițe, sau drept garnitură la preparatele din carne.

Iată două opțiuni delicioase:

Suc de ridiche neagră

Ingrediente:

2 ridichi negre

1 portocală

1/2 pahar cu apă

Pregătește așa:

Mai întâi spală bine cele 2 ridichi negre. Taie-le în felii, pune-le în paharul blenderului și mixează bine.

Spală bine portocala, curăță-o de coajă, taie-o pe jumătate și stoarce-o pentru a obține suc.

Amestecă ambele ingrediente în blender și dacă consistența e prea densă, adaugă o jumătate de pahar de apă. Amestecă din nou și consumă sucul imediat.

Salată de ridiche neagră

Ingrediente:

4 ridichi negre

2 inimi de anghinare din conservă

1 roșie

1 lămâie

3 linguri de ulei de măsline extravirgin

Pregătește așa:

Mai întâi, spală și curăță ridichile. După ce le cureți, spală-le din nou. Tăie ridichile în felii. Stoarce lămâia.

Într-un bol mare, pune feliile de ridiche, sare și piper după gust și sucul de lămâie. Adaugă uleiul și lasă la marinat 40 de minute.

Între timp, scurge inimile de anghinare, spală roșia, decojește-o și taie-o în cubulețe.

Adaugă restul ingredientelor în vasul de salată, amestecă bine și servește salata. Este revigorantă!

 

Și dacă te-am convins să consumi ridiche neagră, nu uita să consulți medicul, în cazul în care ai probleme de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *