Rodia – un fruct de consumat toată iarna

Rodia, un fruct de toamnă Rodia: fruct de toamnă, de consumat toată iarna Foto: Pixabay
Citește mai multe articole despre

Frumoasă de pică, roșie ca focul, rodia este cunoscută pentru proprietățile ei benefice pentru sănătate. Un fruct îndrăgit din cele mai vechi timpuri, simbol al abundenței și longevității, rodia poate fi (ba chiar este recomandat să fie) consumată în fiecare zi. În special de la începutul toamnei și pe tot parcursul iernii.

Fiind un fruct ce poartă noroc, rodia nu ar trebui să lipsească de pe mesele de sărbători. Deși  metoda de curățare necesită puțin efort și chiar îți solicită îndemânarea, ia în calcul partea pozitivă: rodia este un fruct foarte versatil. Poate fi consumat ca atare, dar îl găsești în comerț și sub formă de suc sau gem. Sucul este obținut prin presarea bobițelor (semințelor), astfel încât să se păstreze complet ingredientele active ale rodiei și proprietățile sale benefice. Semințele de rodie pot fi adăugate în salată sau în iaurt, în preparatele din varză roșie sau în salatele de cereale.

Cum se curăță rodia

Nu e chiar așa mare filozofie să o cureți: speli rodia și o tai pe jumătate. Cu spatele unei linguri bați coaja și… țuști, boabele au și sărit!

O altă variantă, în cazul în care vrei să consumi direct sucul acestui fruct: alegi o rodie coaptă. O rulezi pe blat, presând-o cu palma. După ce ai făcut de câteva ori manevra aceasta, iei un pai mai gros și-l înfigi direct în rodie. Apoi tragi. Și uite așa bei suc direct de la sursă, fără să te murdărești și fără efortul de a o curăța. Sau poți încerca această metodă asemănătoare.

Cum recunoști o rodie coaptă?

Puțin dificil, dar nu imposibil. Alege întotdeauna fructe care nu sunt prea roșii, ceea ce ar însemna că semințele din interior sunt prea coapte. Ideal ar fi să găsești o rodie cu o culoare strălucitoare și uniformă, dar nu prea închisă. Să nu aibă pete. Odată ce rodia este tăiată, vei recunoaște imediat dacă este coaptă suficient: când lovești fructul cu o lingură, semințele cad ușor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, înseamnă că nu este complet copt. Poți consuma totuși semințele, cu ajutorul unei linguri.

Rodia trebuie să aibă semințe frumoase, de un roșu strălucitor, cu un gust dulce-acrișor. Poate fi păstrată timp de o săptămână (maximum 10 zile), dar în frigider rezistă chiar și o lună.

Semințe de rodie

Semințe de rodie bune pentru consum
Foto: Pixabay

De ce să consumi rodii?

Doză concentrată de antioxidanți

Sucul de rodie este cunoscut pentru compușii săi fitochimici, mai exact taninuri și antocianine. Acestea sunt importante în lupta împotriva cancerului, dar mai pot reduce și riscul de ateroscleroză sau te ajută să ai o piele perfectă.

Previne bolile de inimă

Dacă mănânci o rodie poți reduce și atacurile de cord, păstrând vasele de sânge în stare perfectă. De fapt, se spune că acidul linoleic, principalul ingredient antioxidant găsit în sucul de rodie,  scade colesterolul rău (LDL), o cauză majoră a afecțiunilor cardiace.

În caz de schimbări de dispoziție

Toamna, și în general în sezonul rece, atât femeile cât și bărbații suferă de schimbări de dispoziție. Și de această dată putem conta pe ajutorul rodiei. Aceasta conține vitamine E și C, seleniu și beta-caroten, utile pentru ameliorarea sau reducerea bufeurilor în timpul menopauzei și în cazul modificărilor de dispoziție. Un pahar cu suc de rodie pur conține 40% din necesarul zilnic de vitamina C.

Exfoliază pielea cu succes

Dacă nu vrei sau nu-ți place să mănânci semințele rodiei, te poți bucura de beneficiile acestora într-un alt mod. Îți poți pregăti un scrub pentru față și corp. Vei face un piure din bobițele unei rodii, peste care adaugi puțin zahăr și ulei de nucă de cocos. Omogenizezi și aplici mixtura pe față și corp, masând prin mișcări circulare.

Excelentă pentru creier

Da, rodia este de folos creierului, protejându-l de diferite boli, cum este Alzheimerul. Aportul său zilnic este capabil să creeze o barieră protectoare. Consumul de suc de rodie este, de asemenea, bun pentru memorie. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu dublu-orb (nici subiecții, nici examinatorii nu știau în ce grup se află) realizat de Centrul pentru Neuroștiințe Cognitive al Universității din California. Persoanele care au băut 200 ml de suc de rodie în fiecare zi, timp de 4 săptămâni, au obținut rezultate mai mari la testele de memorie, decât cele care au băut un suc cu aromă de rodie.

Și dacă tot e roșul culoarea lunii, a sărbătorilor de iarnă… atunci alege rodia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *