Schinduful – condiment sau medicament?

Schinduf Imagine de Ajale de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Schinduful este o plantă din familia Fabacaea, din care fac parte și mazărea sau leguminoasele. Planta are un ciorchine format din 3 frunze ovale. Frunzele pot fi consumate ca atare, pe post de legume, în salate. Semințele sunt folosite pe post de condimente.

Gustul schindufului seamănă destul de mult cu cel al siropului de arțar. Frunzele sunt dulci și pot fi combinate cu arome mai picante, pe când semințele de schinduf au un gust mai amar, care se mai atenuează la gătit.

Alături de anason, coriandru, boabele de piper negru și scorțișoară, schinduful este un condiment renumit în bucătăria chinezească, fiind adesea folosit și în curry.

Profil nutrițional:

  • 3 g de fibre
  • 3 g de proteine
  • 1 g de grăsimi
  • 6 g de carbohidrați
  • 20% fier din doza recomandată zilnic
  • 7% mangan din doza recomandată zilnic
  • 5% magneziu din doza recomandată zilnic

Beneficiile schindufului:

1. Ajută digestia

Schinduful stimulează apetitul și este folosit de multă vreme ca un remediu pentru anumite probleme gastrice, cum ar fi gastrita, constipația sau stomac deranjat. Studiile arată că această plantă încetinește absorbția zahărului în stomac și stimulează insulina. Cumulate, aceste două efecte scad glicemia persoanelor care suferă de diabet.

2. Stimulează lactația

Semințele de schinduf sunt lactogene și timp de secole au fost prescrise femeilor care alăptează în scopul de a crește secreția de lapte. Cu toate acestea, îți recomandăm să consulți medicul înainte, mai ales în privința dozelor.

Cum se folosește schinduful

Pentru uz intern

Cel mai adesea, schinduful se consumă sub formă de ceai sau de condiment. Ceaiul poate fi preparat prin măcinarea semințelor cu ajutorul unei râșnițe. Într-o cană de apă, se pune la fiert 1/4 linguriță de semințe măcinate de schinduf. După ce apa dă în clocot, se lasă la infuzat câteva minute. Ceaiul de schinduf poate fi îndulcit cu miere.

Schinduful poate fi folosit și sub formă de pulbere. Cu 10 minute înainte de folosire, se macină semințele. Se ia câte o linguriță de pulbere de 2-3 ori pe zi, se ține câteva minute sub limbă, apoi se înghite cu apă rece.

Decoctul din schinduf se obține din 2 lingurițe de semințe măcinate care se fierb la foc mic timp de 5 minute. Persoanele care suferă de afecțiuni pulmonare pot consuma acest decoct de 2-3 ori pe zi.

Schinduful - condiment sau medicament? - 1

Imagine de conceptroof de la Pixabay

Pentru a macera semințele mărunțite de schinduf, trebuie să le lași în 250 ml de apă timp de 8 ore și la temperatura camerei.

Infuzia din semințe de schinduf – lasă la macerat peste noapte 2 lingurițe de pulbere de schinduf într-o jumătate de ceașcă de apă. Dimineața, peste pulberea rămasă, adaugă altă jumătate de ceașcă de apă fiartă. Lasă la infuzat un sfert de oră, strecoară și amestecă cele 2 extracte. Bea o ceașcă de infuzie cu 15 minute înainte de mesele principale ale zilei.

Pentru uz extern

Compresele cu schinduf se pot aplica pe răni deschise, plăgi, diverse erupții apărute pe piele sau chiar și pentru durerile de cap.

Cataplasmele din semințe de schinduf se pot aplica pe ganglionii inflamați. Acestea se obțin prin mixarea semințelor mărunțite cu apă, până când se obține o pastă.

Poți face și băi cu schinduf. Pune o mână de plantă în 5 litri de apă clocotită, pe care o torni apoi în cadă. Stai în cadă timp de 30 de minute.

Schinduful este o plantă versatilă, care se adaptează necesităților noastre atât din punct de vedere al proprietăților terapeutice, cât și al valorilor nutriționale. Este ușor de introdus în alimentație, conferă o savoare aparte preparatelor și oferă la schimb beneficii importante pentru sănătate. Iată de ce merită să introduci schinduful mai des în alimentație!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *