De ce şi cum să incluzi în alimentaţie semințele de susan negru

Seminţe de susan negru FOTO: Malgorzata Haggu via Pixabay

Seminţele de susan negru sunt surorile mai aromate şi cu un gust mai puternic ale susanului alb.  În magazinele naturiste, se găsesc la un preţ accesibil şi se pot adăuga în diferite reţete dulci şi sărate. Unde mai punem că aduc organismului un aport nutritiv valoros.

Ce conţin seminţele de susan negru?

Printre alimentele care pot fi considerate medicament, se numără susanul (Sesamum indicum) care face parte din familia pedaliaceelor. Este o plantă anuală care creşte atât în zonele tropicale, cât şi în cea mediteraneană, având flori galbene şi o tulpină care poate ajunge până la 1,5 metri înălţime*. În alimentaţie şi în scop terapeutic, se folosesc seminţele.

Susanul este o sursă importantă de lignani (sezamol şi sezamolin), un compus natural al plantei, cu acţiune antioxidantă. Pe lângă asta, este bogat în proteine, în vitaminele B, D, E şi acizi graşi esenţiali Omega 3. Doar 14 g de seminţe de susan negru conţin calciu (18% din doza zilnică recomandată – DZR), magneziu (16% din DZR), fosfor (11% din DZR), cupru (83% din DZR), mangan (22% din DZR), fier (15% din DZR) şi zinc (9% din DZR).

Seminţele de susan, de regulă, sunt decorticate, în timp ce seminţele negre încă îşi păstrează coaja. Acestea din urmă au o aromă şi un gust mult mai puternice decât susanul obişnuit, iar referitor la valoarea nutriţională, seminţele de susan nedecorticate conţin mai mult calciu, fier, potasiu, cupru şi mangan, minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului nostru.

Citeşte mai multe și despre importanţa altor seminţe:

7 semințe pe care să le incluzi în dieta zilnică

Beneficiile consumului de semințe de susan negru

Un studiu din 2011 sugerează că seminţele de susan negru pot reduce tensiunea arterială la persoanele care suferă deja de prehipertensiune – atunci când valorile nu sunt nici normale, dar nici foarte ridicate. Potrivit cercetătorilor, consumul regulat de susan negru poate fi benefic în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Alte studii sugerează că înlocuirea altor uleiuri de gătit cu ulei de susan poate scădea hipertensiunea arterială. S-au folosit aproximativ 35 ml ulei de susan (2,5 linguri) zilnic, timp de aproximativ 6-9 săptămâni, ori un amestec de ulei de susan cu ulei din tărâțe de orez zilnic, timp de aproximativ opt săptămâni.

Într-o altă cercetare (2018), efectuată pe şoareci de laborator, specialiştii au vrut să investigheze efectele extractului de etanol din susanul negru asupra bolii ficatului gras. Rezultatele au arătat o reducere a acumulării de grăsimi în zona ficatului şi îmbunătăţirea rezistenţei la insulină, ceea ce studiul sugerează că susanul negru poate avea rol de protecţie împotriva bolii hepatice sau a sindromului metabolic (rezistența la insulină).

În general, consumul de seminţe de susan poate avea efecte pozitive în ameliorarea problemelor de stomac, cum ar fi diareea, constipaţia, indigestia, dar şi în deranjamente asociate menstruaţiei.

Cum poți să consumi semințele de susan negru?

La fel ca seminţele de susan albe, pe cele negre le poţi adăuga în diferite reţete de salate, preparate cu legume şi orez, tăieței, pâine, produse de patiserie, în sosuri şi marinată, dar şi în preparatele din peşte, în special cel afumat sau sushi. În bucătăria internațională, seminţele de susan negru sunt incluse în anumite reţete tradiţionale. De exemplu, în ţările asiatice este populară crema de ciocolată cu susan negru care poate servi ca umplutură pentru prăjituri şi trufe.

În Japonia, nuri goma este denumirea specifică pentru pasta obţinută din seminţe de susan negru prăjite şi miere, aceasta fiind folosită mai ales pentru prepararea îngheţatei.

Tot în Japonia, seminţele de susan negru sunt de nelipsit în pregătirea reţetei de Gomasio, un condiment obţinut din prăjirea seminţelor de susan negre, albe şi cu sare, apoi strivite într-un mojar cu pistil până se obţine o textură ca de nisip.

În India, susanul negru este amestecat cu diferiţi îndulcitori sau siropuri şi se formează bile, consumându-se ca gustări.

Cum le depozitezi?

Pentru o perioadă mai îndelungată, seminţele de susan crude, dar şi uleiul se pot păstra în recipiente etanşe (de sticlă), puse deoparte într-un loc uscat şi răcoros. Se pot depozita inclusiv la frigider (dar nu la congelator).

Dacă momentan nu ai susan negru, iată ce poţi face cu cel alb:

Biscuiți cu semințe de in și de susan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *