Seva de mesteacăn, elixirul din pădure

Cum se recoltează seva de mesteacăn
Citește mai multe articole despre

Seva sau apa de mesteacăn provine de la arborele cu același nume. Mesteacănul, numit și „arborele vieții” este originar din Canada și nordul Europei, și foarte prezent și la noi. În Siberia este un copac venerat, considerat sacru și purtător de noroc.

Ce este seva de mesteacăn și cum se obține

Seva de mesteacăn este o băutură cunoscută și apreciată din cele mai vechi timpuri. Popoarele nordice o folosesc de secole pentru proprietățile sale extraordinare, considerând-o un adevărat elixir al vieții îndelungate.

Vara, mesteacănul sintetizează zahărul prin fotosinteza clorofilei: excesul de zahăr este păstrat toamna la rădăcini, pentru a fi folosit drept hrană primăvara, când arborele începe să absoarbă cu putere apă și minerale din sol și transformă substanțele depozitate în zahăr. Acest amestec de apă, minerale, nutrienți și zahăr alcătuiesc seva, care la începutul primăverii urcă de la rădăcini până la trunchi și, în cele din urmă, până la coroana arborelui.

Seva se obține din trunchiul mesteacănului, după o metodă specială de recoltare: seva este extrasă exclusiv primăvara (sfârșitul iernii), când clima blândă îi permite să curgă liber în interiorul trunchiului. Și mai ales, până la apariția frunzelor. Se face o incizie în scoarță și se ia o cantitate minimă din aceasta, pentru a evita deteriorarea arborelui. Astfel, acesta își menține creșterea și înflorirea periodică. Lichidul extras este sub formă de sirop de culoare deschisă, cu o aromă dulce și delicată. Este bogat în vitamina C și flavonoide și se remarcă printr-un conținut bun de săruri minerale precum calciu, fier, mangan, zinc și cupru, la care se adaugă fosfor, potasiu, aminoacizi, glucoză și fructoză.

Pe scurt, seva de mesteacăn este o băutură gustoasă și răcoritoare 100% naturală, o apă vie autentică.

Iată câteva virtuți terapeutice ale acestei  licori prețioase:

Luptă cu celulita

Seva de mesteacăn contribuie la combaterea  celulitei, prin proprietățile sale antiinflamatorii și diuretice. O altă acțiune benefică este cea de drenare: această sevă ajută la eliminarea retenției de apă și reduce edemul și staza. Este o băutură săracă în calorii, iar împreună cu o dietă sănătoasă și echilibrată, garantează menținerea unei greutăți adecvate.

Acțiune diuretică

Sistemul limfatic se detoxifică cu ajutorul acestei ape, deoarece colectează toate toxinele și materialele reziduale și favorizează eliminarea lor prin rinichi, plămâni, ficat și piele. Această băutură este diuretică, deoarece mineralele pe care le conține (fosfor, calciu și magneziu) ajută la eliminarea acizilor urici, clorurilor și ureei.

Combate colesterolul

Consumul de sevă de mesteacăn ajută la combaterea colesterolului rău (LDL) datorită unui conținut ridicat de saponine (substanțe antioxidante de origine vegetală care scad cantitatea de colesterol din sânge și inhibă dezvoltarea celulelor canceroase).

Susține sistemul imunitar

Această băutură miraculoasă se presupune că ar fi capabilă să stimuleze activitatea sistemului imunitar, să protejeze organismul împotriva răcelilor, în special în cazul otitei recurente. Folosită în spray-urile nazale ar putea, de asemenea, să amelioreze simptomele de astm și rinită alergică. Aceasta, datorită conținutului său de vitamina C, dar și de potasiu, magneziu, flavonoide și multe alte oligoelemente, care alcătuiesc un amestec de substanțe capabile să ofere organismului toată energia necesară pentru a preveni răcelile și stările de gripă.

Ajutor pentru piele

Prin calitățile sale de detoxifiere, seva de mesteacăn oferă beneficii și pielii. Aceasta devine mai luminoasă și mai elastică. De asemenea, această băutură combate stresul oxidativ cauzat de expunerea la razele ultraviolete și la poluarea mediului.

Întărește oasele și dinții

Această sevă conține xilitol, un îndulcitor de origine vegetală, prețios pentru sănătatea sistemului osos. Mai exact, această substanță promovează remineralizarea și absorbția calciului, prevenind apariția afecțiunilor legate de o fragilitate osoasă, cum ar fi osteoporoza. Comparativ cu zahărul obișnuit, xilitolul are un indice glicemic mai mic și contribuie semnificativ la o stare bună de sănătate a cavității bucale. Reduce cantitatea de bacterii dăunătoare prezente în gură, împiedicând formarea plăcii bacteriene și a cariilor. Totodată, reglează aciditatea salivei, evitând astfel degradarea smalțului dentar.

Consumul apei de mesteacăn este indicat pentru:

  • Persoanele care vor să slăbească și pentru cele care suferă de retenție de apă;
  • Vârstnici – pentru vitalitate și stimularea sistemului osos, a mușchilor și a sistemului excretor;
  • Sportivi – înainte și în timpul exercițiilor fizice sau după recuperare;
  • Persoane stresate (care sunt suprasolicitate). Seva de mesteacăn este un excelent tonic fizic și psihic, un revitalizant psiho-emoțional.

Contraindicații ale consumului de sevă de mesteacăn

  • Manifestă prudență în legătură cu seva de mesteacăn dacă iei deja medicamente care au aceeași acțiune. De evitat, de exemplu, dacă iei diuretice sintetice și suferi de insuficiență renală;
  • Nu este recomandată în cazul terapiilor care implică utilizarea anumitor medicamente anticoagulante, diuretice, hipotensive și antiagregante plachetare;
  • Poate provoca reacții alergice, chiar dacă în acest caz depinde de predispoziția fiecărei persoane. Din acest motiv, consumul său este contraindicat femeilor însărcinate (chiar dacă are și unele beneficii) sau care alăptează.

Și oricât de benefică ar fi ea, nu ezita să ceri sfatul medicului înainte de a începe o cură pe termen lung cu sevă de mesteacăn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *