Siropul de arțar, o alegere sănătoasă? Beneficii și contraindicații

Siropul de arțar e minunat peste clătite Foto: Natalie / Pexels
Citește mai multe articole despre

Sirop de arțar, miere naturală sau zahăr? Tu cu ce îndulcești preparatele? Până de curând, siropul de arțar nu era atât de popular la noi în țară, mai ales că unul de calitate nu este tocmai ieftin. Hai să vedem împreună povestea acestui ingredient intens promovat atunci când vine vorba despre un stil de viată sănătos.

Istoria siropului de arțar

Time.com scrie că siropul de arțar este originar din Canada, unde culturile de arbori de arțar sunt în număr foarte mare. Se pare că acest sirop a fost descoperit din greșeală de o femeie din tribul indian Iroquois, care l-a confundat cu apa și care și-a dat seama după ce l-a adăugat în mâncare că preparatul ei este foarte dulce.

În prezent, peste 80% din producția de arțar provine din Quebec. Siropul de arţar este clasificat în mai multe categorii: A, B, C şi D. Siropul de grad D este cel mai închis la culoare şi singurul 100% natural.

Materia primă provine din arborii de arțar al căror amidon este transformat în zahăr peste iarnă, iar primăvara rezultatul este seva dulce. Ca un scut de protecție, arborii de arțar se apără cu ajutorul sevei atunci când temperaturile scad, primăvara trunchiurile copacilor sunt găurite, iar seva este colectată și pusă la fiert pentru a se elimina apa. Din patruzeci de litri de sevă se obține prin fierbere doar un litru de sirop de arțar. Vezi în continuare întreg procesul:

Valorile nutriționale ale siropului de arțar potrivit maplefromquebec.ca

  • Calciu – 7% din doza zilnică recomandată
  • Potasiu – 6% din doza zilnică recomandată
  • Fier – 7% din doza zilnică recomandată
  • Zinc – 28% din doza zilnică recomandată
  • Mangan – 165% din doza zilnică recomandată

Chiar dacă este dulce, siropul de arțar este mult mai sănătos decât zahărul. Datorită faptului că are un conținut bogat în minerale și proprietăți nutritive, acesta poate fi considerată varianta complet vegetală a mierii naturale. Cu toate acestea, siropul de arțar are un aport  mare de zahăr și trebuie folosit cu moderație, susține healthline.com.

Beneficiile siropului de arțar

Quebecolul, o substanță antioxidantă pe care o conține siropul de arțar, împreună cu alte minerale ale acestuia asigură întărirea sistemului imunitar. ScienceDaily.com spune că siropul de arțar este cel care te poate feri de cancer. E adevărat, studiul pe care se bazează această afirmație îndrăzneață a fost sponsorizat de Federația producătorilor de sirop de arțar din Quebec.

Grație valorilor nutriționale prezentate mai sus, siropul de arțar reduce riscul creșterii colesterolului și ajută la evitarea bolilor cardiovasculare.

Studiile mai arată că siropul de arțar ajută și atunci când iei antibiotice, deci poate grăbi vindecarea când corpul luptă cu o infecție, spune medicalnewstoday.com.

Dacă tot ai aflat beneficiile siropului de arțar, poți încerca rețeta noastră de Clătite cu dovleac – numai bună pentru vremea de afară!

Contraindicații pentru siropul de arțar

Deși are o mulțime de beneficii, nu trebuie să uităm că siropul de arțar are un conținut mare de zahăr care poate provoca neplăceri persoanelor care au probleme cu greutatea sau cu glicemia, scrie health.harvard.edu.

În plus, așa cum am menționat și mai sus, există mai multe tipuri de sirop de arțar în funcție de gradul de procesare. Atenție mare atunci când citești eticheta. Siropul de arțar pur conține cel puțin 60% sucroză, iar dacă procentul este mai mic atunci sigur este vorba despre un produs de calitate mai slabă care are în compoziție zahăr alb sau brun.

Află mai multe despre de ce trebuie să ne ferim de zahăr.

În concluzie, este sau nu este bun siropul de arțar? Acesta are o mulțime de beneficii pentru organism, este cu siguranță mai sănătos decât zahărul și poate fi la fel de bogat în proprietăți nutritive, precum mierea, dar chiar și așa consumul lui trebuie să fie moderat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *