Șofranul, secretele celui mai scump condiment din lume

Fire de șofran Imagine de Johan Puisais via Pixabay

Șofranul este o plantă cu vechime, un condiment cu un parfum aparte și destul de scump. Acesta este renumit datorită faptului că are în compoziție anumiți antioxidanți care ajută la reducerea stresului oxidativ și luptă împotriva radicalilor liberi, care pot face mult rău organismului.

De ce este atât de iubit șofranul? Pentru că este un condiment sigur și versatil, extrem de ușor de introdus în dieta zilnică. Unde mai pui și că este celebru pentru faptul că joacă un rol important în îmbunătățirea stării de spirit și crește libidoul, două dintre elementele care te pot ajuta să treci mai ușor peste rutina și stresul de zi cu zi.

De ce este un condiment scump? Prețul este atât de mare pentru că șofranul este destul de dificil de recoltat. Este nevoie de 25.000 de flori de șofran pentru a obține doar 100 de grame de șofran uscat. Cei care se ocupă de recoltare trebuie să facă totul manual, să prelucreze încet fiecare floare în parte, iar perioada de recoltare este și ea limitată.

Din fericire, șofranul are o aromă atât de puternică încât nu este nevoie de prea mult, pentru că utilizat în cantitate prea mare, va da un gust amar mâncării.

Șofranul a fost mereu unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Acesta a fost introdus de mauri în Europa, prin Spania. Prețul unui kilogram de șofran este între 30.000 – 40.000 de euro, iar pentru un kilogram de șofran este nevoie de recolta de la aproape 250.000 de flori. În prezent, șofranul se cultivă în Spania, Grecia, Franța, Italia, Maroc, Iran, dar se spune că cea mai bună calitate o are cel din Franța.

Florile șofranului sunt de culoare albastru-violet, au forma unui crin și conțin stigme portocalii și ramuri de culoare roșie, folosite pentru a produce condimentele.

Beneficiile șofranului

Printre cele mai importante beneficii ale șofranului se numără nivelul ridicat de antioxidanți: crocin, pirocrocin, crocetină. Aceștia luptă cu stresul oxidativ și radicalii liberi din organism. Șofranul conține 5-hidroxitriptofan, care stimulează fluxul sângelui către creier și produce serotonina, ce îmbunătățește starea de spirit, reduce depresia și anxietatea. 5-HTP este un aminoacid care are un rol esențial în producerea serotoninei, supranumită și “substanța fericirii”.

De-a lungul timpului studiile au dovedit că șofranul ajută la îmbunătățirea stării de spirit și combate depresia. Extractul de șofran crește nivelul dopaminei din creier, dar mai este mult până când șofranul să fie recomandat ca tratament naturist pentru tratarea depresiei, spun medicii.

Ajută și la creșterea libidoului și la stimularea funcției sexuale, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților.

Există dovezi și în ceea ce privește beneficiile șofranului asupra siluetei. Se spune că acest condiment poate ajuta la pierderea în greutate și la reducerea poftei de mâncare.

Șofranul este renumit și pentru că protejează sistemul nervos central de stresul oxidativ ținând Alzheimerul și Parkinsonul la distanță. De asemenea, protejează împotriva bolilor de rinichi, ficat și bolile vezicii urinare.

Are un conținut ridicat anti-fungic și anti-bacterian, ceea ce îl face eficient în tratarea acneei, petelor și punctelor negre și împrospătează pielea obosită, previne apariția cearcănele, exfoliază pielea, stimulează circulația sângelui și previne ridurile.

Dacă îl amesteci cu lemnul dulce și cu lapte și aplici acest amestec pe păr, se spune că poți combate alopecia pentru a stimula creșterea părului.

Alopecia androgenetică. De ce apare căderea părului?

Șofranul mai ajută și la curățarea căilor respiratorii și este adesea utilizat în tratarea astmului, a tusei, dar îndeplinește uneori și rol de expectorant. Acesta reduce inflamația plămânilor și previne atacul de astm.

Este adesea utilizat și pentru a calma crampele menstruale. Șofranul ajută la reducerea intensității durerilor menstruale, dar și la scurtarea duratei acestora în timpul menstruației.

Șofranul este un sedativ ușor, folosit pentru tratarea insomniei și depresiei.

Cum se utilizează șofranul

Deși se găsește sub formă de pudră sau capsule, recomandarea specialiștilor culinari este să optezi pentru firele întregi. Firele au nevoie de timp pentru a oferi aroma și esențele mult iubite de toată lumea. Acestea se lasă la înmuiat în apă fierbinte timp de 20 de minute, iar abia mai apoi este recomandat să le folosești în preparate.

Șofranul sub formă de pudră este de evitat pentru că de obicei acesta este diluat cu alte condimente mai puțin calitative, ca turmericul, de exemplu.

Acest condiment oferă un gust deosebit orezului. Este extrem de bun și de apreciat în preparate cu fructe de mare.

șofran

Imagine de Peter Kraayvanger via Pixabay

Firele de șofran se păstrează în recipiente închise ermetic, ferite de lumina soarelui, și se pot utiliza chiar și câțiva ani la rând.

Contraindicații

Deși nu sunt suficient de popularizate, șofranul poate provoca foarte rar reacții alergice, iar persoanele în cauză se pot confrunta cu uscăciunea gurii, anxietate, amețeli, somnolență, greață, modificare a apetitului și dureri de cap.

Nu trebuie utilizat în doze mari pentru că poate provoca intoxicații.

Șofranul ar putea declanșa tulburări ale dispoziției, cum ar fi excitabilitate și comportament impulsiv, deci nu este recomandat persoanelor care suferă de tulburări bipolare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *