Spanac crud sau spanac fiert? Care e mai bun?

Spanac crud sau spanac fiert Care e mai bun

Ne place spanacul crud în salate, iar pe cel fiert nu prea îl agreăm, mai ales dacă nu știm să-l gătim în forme variate. Dar care este mai sănătos? Spanac crud sau spanac fiert? Aceasta e-ntrebarea!

Știai că spanacul crud conține acid oxalic, substanță care poate împiedica absorbția unor nutrienți importanți pentru organism, cum sunt calciul și fierul? Acidul oxalic interferează cu calciul și alte substanțe nutritive, făcându-le mai greu de absorbit în organism. Astfel, dacă mănânci mult spanac crud și pe o perioadă îndelungată, e posibil să capeți niște deficiențe nutritive, conform vegetariantimes.com.

Vestea bună este însă că acest acid este descompus prin procesul de încălzire, așadar spanacul fiert nu suferă pierderi nutritive.

Dar ce să alegi între spanac crud sau spanac fiert? Ar trebui să eviți total spanacul negătit în salate sau smoothie-uri? E chiar cu mult mai bun cel gătit? Fie că vorbim despre spanac crud sau spanac fiert, amândouă conțin aproximativ aceeași cantitate de substanțe nutritive.

O porție de 100 de grame de spanac crud sau spanac fiert are 23 de calorii, 3,8 grame de carbohidrați, 3 grame de proteine, 0,3 grame de grăsime și 2,4 grame de fibre, adică 10 la sută din necesarul zilnic.

Spanac crud sau spanac fiert? Care e mai bun?

Spanac crud sau spanac fiert: beneficii

Spanacul crud

Nu trebuie să eviți spanacul crud doar pentru că are acid oxalic. Conține și substanțe care sunt mult mai bune pentru organismul uman dacă sunt consumate în stare crudă. Printre acestea se află acidul folic, vitamina C, niacina, riboflavina și potasiul.

Spanacul gătit

Dacă mănânci spanac gătit, care a trecut printr-un proces de încălzire, organismul absoarbe cantități mai mari de vitamina A și E, proteine, fibre, zinc, tiamină, calciu și fier. De asemenea, carotenoide importante, precum betacarotenul, luteina și zeaxantina se absorb și ele mai ușor.

Cum stau lucrurile cu fierul din spanac?

Spanacul, fie că e crud sau gătit, este o bună sursă de fier. Conține de două ori mai mult fier decât alte verdețuri. O porție de 100 de grame de spanac crud are 2,71 miligrame de fier, iar o porție de de 100 de grame de spanac gătit are 3,57 miligrame de fier.

Ține cont de faptul că absorbția de fier este influențată de cât fier ai deja în organism și, de asemenea, de ce alte substanțe nutritive consumi. De exemplu, vitamina C facilitează absorbția de fier, în timp ce alte substanțe, precum taninurile și polifenolii, inhibă absorbția fierului. Deci cantitatea de fier absorbită de organism variază oricum, indiferent dacă alegi să mănânci spanac crud sau spanac fiert.

Orice ai alege, când cumperi spanac proaspăt, adică nu congelat, ai grijă ca frunzele să fie verzi și să pară proaspăt culese. Spanacul cu frunze îmbătrânite și pale are mai puține substanțe nutritive.

Te-ar putea interesa și: Verdețuri de primăvară. De ce și cum să le mănânci.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *