Stafidele – mod de preparare şi beneficii pentru organism 

Stafide Foto: Greg Roose via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Stafidele se pot încadra în categoria gustărilor sănătoase care îţi oferă un plus de energie. Atât timp cât sunt consumate cu moderaţie şi regulat, aceste fructe uscate sunt o sursă excelentă de vitamine şi de antioxidanţi, aducând beneficii pentru organism.

Aportul nutriţional al stafidelor

100 de grame de stafide conțin:

  • 3,3 g proteine
  • 79,32 g carbohidraţi
  • 0,25 g lipide
  • 4,5 g fibre alimentare
  • 65,18 g zahăr (glucoză, fructoză)
  • 2,3 mg vitamina C
  • 0,12 mg vitamina E
  • 3,5 μg vitamina K
  • 62 mg calciu
  • 1,79 mg fier
  • 36 mg magneziu
  • 98 mg fosfor
  • 744 mg potasiu
  • 26 mg sodiu
  • 0,36 mg zinc
  • 0,272 mg cupru
  • 0,281 mg mangan
  • 0,6 μg seleniu
  • 233,9 μg fluor

Beneficiile consumul de stafide asupra sănătăţii organismului

Pentru că aceste fructe uscate conţin vitamine şi sunt o sursă de cupru şi de fier, ele te pot ajuta în combaterea anemiei – o afecţiune în care oxigenul este transportat mai greu în organism din cauza unui număr redus de celule roşii în sânge.

Într-un studiu publicat în Jurnalul „Postgraduate Medical” (2014), specialiştii au ajuns la concluzia că stafidele, consumate regulat, ar putea reduce glicemia şi factorii de risc cardiovascular.

Mai mult decât atât, aceste fructe uscate sunt o sursă excelentă de antioxidanţi şi alţi nutrienţi care te ajută să ai un sistem digestiv sănătos şi îţi menţin pielea frumoasă. De altfel, stafidele au proprietăţi antimicrobiene care ajută la prevenirea afecţiunilor dentare.  Într-un studiu din 2009, publicat în Journal of Nutrition, cercetătorii au dezvăluit cum fito-chimicalele din stafide – substanţe bune pentru organism – ajută la menţinerea sănătăţii dinţilor şi gingiilor.

Inclusiv persoanele care suferă de diabet pot consuma stafide, cu o singură condiţie: cuvântul-cheie este moderaţia. Sunt, până la urmă, fructe uscate care conţin zahăr şi carbohidraţi şi totodată au un indice glicemic de nivel mediu (55-69).

Cum poţi prepara stafide în bucătăria proprie?

Ai nevoie de unul sau mai mulţi ciorchini de struguri, optând pentru ce fel de soiuri doreşti. 

Varianta unu 

  • Separă boabele de strugure.
  • Spală-le în apă rece. 
  • Aşază-le pe un suport pe care îl ai la îndemână, cum ar fi, de exemplu, o tavă. 
  • Pune tava cu struguri afară, într-un loc unde bate lumina soarelui. 
  • Dacă este nevoie, o poţi acoperi cu o folie alimentară, în cazul în care nu-ţi doreşti să se pună praful sau murdăria deasupra. 

Într-un interval de trei zile, boabele de strugure se vor stafidi. 

Varianta doi 

  • Înlătură boabele de strugure de cotor.
  • Aşază-le pe tava unui aparat special conceput pentru a usca fructele. Caută deshidratatoare electric online sau la magazinele specializate. 
  • Citeşte instrucţiunile aparatului pentru a afla temperatura şi timpul de pregătire potrivite. 

Varianta trei 

  • Pune apă la fiert într-o oală. 
  • Între timp, spală ciorchinele de struguri în apă rece. 
  • După ce apa începe să clocotească, adaugă ciorchinele şi lasă-l între 30 de secunde şi un minut până când coaja boabelor se va crăpa uşor. 
  • Cu ajutorul unui cleşte, scoate ciorchinele din apa fierbinte şi pune-le imediat într-un bol cu apă şi gheaţă. 
  • După ce s-au răcit, înlătură boabele de strugure de cotor. 
  • Pune boabele într-o tavă, la cuptorul de la aragaz. Nu este nevoie de preîncălzire. Alege o temperatură mică, spre exemplu, între 70 – 75 de grade Celsius.
  • Va trebui să laşi să se usuce între 12 şi 18 ore. Adică după 12 ore păstrează boabele în cuptor, chiar şi după ce l-ai oprit. 

Idei de reţete cu stafide

Primele lucruri care ne vin în minte atunci când ne gândim la aceste fructe uscate sunt nelipsita ciocolată cu stafide sau clasicul ştrudel cu urdă şi stafide. Nu-i deloc rău, dar, în general, strugurii uscaţi pot asezona o salată, pot fi amestecaţi într-un bol cu iaurt, cu cereale sau cu fulgi de ovăz, pot fi adăugați în compoziţia plăcintelor şi feluritelor deserturi. 

„Dacă te gândeşti să excluzi zahărul rafinat din alimentaţia ta, îl poţi înlocui cu stafide. Pe acestea le poţi adăuga în diferite checuri de tipul Banana Bread, Pumpkin Bread sau alte prăjituri. Nu vor face decât să confere un gust natural şi dulce”, explică Jenny Friedman, dietetician şi nutriţionist american.

Prajitură cu cocos şi stafide

Nimic mai gustos şi mai fresh! Cei dragi abia aşteaptă să-i surprinzi cu mici delicii :). 

Plăcintă cu brânză dulce şi stafide 

Plăcintă exact ca-n copilărie. Încearcă! 

Îţi mai aduci aminte când ai consumat ultima dată stafide?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *