Stevia, nu ștevia. Îndulcitorul sud-american, nu frunzele din ciorbele și salatele noastre neaoșe. Hai să vedem despre ce e vorba…
Stevia este un îndulcitor natural care se bucură de din ce în ce mai multă popularitate în ultimii ani, mai ales printre persoanele care doresc să renunțe la zahăr. Aceasta și-a câștigat locul printre îndulcitorii naturali sănătoși pentru că nu are calorii, nu are carbohidrați, iar indicele glicemic este zero.
Stevia este un ingredient unic pentru că nu adaugă calorii în preparate și este deja considerat un aliment de bază mai ales pentru persoanele care nu au voie să consume zahăr deloc.
Stevia este originară din Paraguay și Brazilia, fiind produsă de o plantă. Frunzele acesteia sunt folosite pe post de îndulcitor în preparatele indigene de sute de ani. Această plantă conține două ingrediente: glicozid steviol (o componentă din stevia dulce, dar picantă) și rebaudiozida A (cea mai ușoară componentă a steviei).
Beneficiile stevia pentru sănătate
- Stevia se poate folosi ca înlocuitor pentru zahăr de către persoanele care suferă de diabet pentru că steviozidul său dulce nu se descompune și nu se absoarbe în organism. Steviozidul crește sensibilitatea la insulină, ceea ce duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge, așa că stevia este un supliment alimentar recomandat pentru persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2.
- Stevia are în compoziție o mulțime de substanțe antibacteriene, antimicotice și antiinflamatoare, care pot trata erupțiile de tip acneic sau mătreața. Frunzele de stevia sunt considerate un remediu natural pentru aceste probleme dermatologice.
- Stevia este intens folosită și în industria cosmetică pentru că s-a dovedit de-a lungul timpului că ajută la reducerea ridurilor din piele. Stevia mai reduce de asemenea și sebumul din piele, ducând la prelungirea vieții celulelor pielii.
- Ceaiul din frunze de stevia poate reduce considerabil probleme digestive. O ceașcă de ceai cald tratează problemele digestive, iar o ceașcă de ceai rece din stevia te poate proteja de arsurile stomacale.
- Cantitatea de zahăr pe care o consumi se reflectă automat în greutatea ta corporală și are efecte adverse asupra sănătății. Stevia este un îndulcitor fără calorii, ceea ce înseamnă că dacă o folosești în alimentație, poți reduce aportul de zahăr și calorii nesănătoase în mod considerabil, deci ajută și la pierderea în greutate.
- Tot substanțele antibacteriene și antiinflamatorii din stevia ajută la împiedicarea înmulțirii bacteriilor din cavitatea bucală, bacterii care pot cauza gingivita sau cariile dentare.
Este important să luați gingivita în serios și să o tratați prompt. Gingivita poate duce la o boală mult mai gravă a gingiilor numită parodontită și implicit la pierderea dinților. Află din articolul de mai joc cum poți preveni această afecțiune:
Gingivita. Boala care poate duce la pierderea dinților. Cum apare și care sunt simptomele
Controverse legate de stevia
Deși acum se găsește peste tot, în toate țările din lume, stevia a fost acceptată de exemplu în Statele Unite ale Americii abia în anul 2008 pentru că unele studii arătau că poate provoca unele tipuri de cancer.
În anul 1995, concluziile unui nou studiu le-a făcut pe autorități să permită vânzarea stevia ca supliment alimentar, iar abia după 13 ani, aceasta a intrat pe liniile de producție și s-a permis introducerea ei în compoziția unor băuturi din categoria light sau diet, în guma de mestecat, vinuri, iaurturi sau bomboane.
Este sau nu sănătos să consumi stevia?
Efectele stevia asupra organismului uman au ținut ocupați ani la rând oamenii de știință. O cercetare realizată de Universitatea din California a pus pentru prima dată problema unor mutații genetice pe care o pot produce anumiți compuși din stevia, dar se vorbea și despre o agravare a simptomelor de diabet în cazul persoanelor care se confruntă cu această afecțiune și au adăugat stevia în alimentația lor.
Toate aceste efecte negative ale stevia asupra sănătății au fost demontate în anul 2010 de un studiu făcut de această dată pe oameni, nu pe animale de laborator, care a arătat că stevia poate ajuta la îmbunătățirea toleranței la glucoză, iar un alt studiu a demonstrat că stevia poate stimula pancreasul să producă insulină, așa cum am menționat și mai sus.
Specialiștii au ajuns într-un final la concluzia că o cantitate moderată de stevia nu poate avea efecte adverse asupra sănătății omului.
Cum se folosește stevia în preparate
Stevia se găsește sub formă lichidă sau sub formă de pulbere. Extractul din stevia este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit, deci trebuie să ai mare grijă la cantitatea pe care o folosești.
Dacă ai cumpărat stevia lichidă, cel mai ușor este să o adaugi în băuturi pentru îndulcirea acestora, în ceaiuri sau chiar în limonade. 1 linguriță de zahăr poate fi înlocuită cu un vârf de linguriță de praf de stevia sau 2-4 picături de stevia lichidă.
Deși se poate folosi și pentru îndulcirea prăjiturilor, trebuie să ai grijă în privința cantității pentru că este mai dulce și poate schimba textura preparatului. 100 de grame de zahăr pot fi înlocuite în rețete cu 40 ml de stevia lichidă.
Dacă vrei să găsești mai multe alternative sănătoase pentru a înlocui zahărul, un îndulcitor natural care nu creează aciditate gastrică se obține și din fructul lucuma. Citește mai multe aici: