Știi să bei apă? Câtă, când, cum?

Știi să bei apă? Câtă, când, cum? - 1
Citește mai multe articole despre

Știți vorba aceea: „De mâncat, bem și noi ceva?“. Se deschide sezonul la șpriț de vară și începe campionatul de halbere. Dar apă mai bea cineva?

Dacă nu știai, tu ești trei sferturi apă. Acest lichid este parte a organismelor vii, iar corpul uman reprezintă apă în proporție de 60-70 %. Ea susține toate procesele bio-chimice din corp și ajută la termoreglarea organismului. Când e caniculă, spre exemplu, pentru a evita supraîncălzirea, organismul pierde lichide prin transpirație, iar astfel reușește să scadă temperatura chiar și cu 10 grade.

Lipsa apei în organism duce la deshidratare care, în funcție de gradul său, poate da diverse simptome: foame, amețeli, gură uscată, oboseală, migrene, iar în cazurile severe poate fi chiar fatală.

Un aport corect de apă înseamnă 30ml/kg corp, iar în unele cazuri 40 ml/kg corp (femei însărcinate, femei care alăptează, adolescenți, sportivi etc). Astfel, poți calcula singur care e cantitatea pe care trebuie să o bei zilnic. O persoană cu o greutate medie, de 60 de kilograme, trebuie să bea 1,8 l pe zi.

Evident, în situații speciale, această cantitate va crește: când avem febră, pe caniculă, când depunem efort etc. Vârstnicii reprezintă o categorie aparte, iar pentru ei, consumul de apă trebuie să devină un ritual respectat cu sfințenie pe parcursul zilei, pentru că, odată cu înaintarea în vârstă, dispare simțul setei. Astfel, ei se pot deshidrata foarte ușor, pentru că efectiv nu simt nevoia să bea apă.

Fiecare este unic, așa că fiecare trebuie să-și asculte corpul și să-i ofere ceea ce îi cere. Regula cu 2 litri pe zi nu se aplică tuturor, dar trebuie să te hidratezi atât cât să te simți bine, fără a avea niciunul dintre simptomele enumerate mai sus.

Cum se bea apă

Apa trebuie băută la temperatura camerei, nu foarte rece, în cantități mici și pe parcursul întregii zile. De asemenea, se bea între mese, nu în timpul mesei, pentru că ea diluează sucurile gastrice și încetinește, astfel, digestia.

Evident, mulți dintre noi, din diverse motive nu ajung să bea cantitatea optimă într-o zi. Te numeri și tu printre cei care nu beau suficientă sau chiar uită să bea? Iată câteva sfaturi.

  1. Ține mereu la îndemână o sticlă/cană/pahar cu apă. Avându-le în față, îți vei aduce aminte să bei.
  2. Prepară apă enzimatică. Aceasta este extrem de benefică pentru sănătate, pentru că aduce un aport de vitamine, de aceea mai e numită și „apă vie“. Se obține prin infuzarea în apă plată a unor fructe sau legume: felii de citrice, castravete, măr, plante aromatice (mentă, busuioc) etc. După 2-3 ore se strecoară și se bea la temperatura camerei. Gustul ei îmbietor și aroma fructelor sigur o vor face mai atractivă decât apa simplă.
Știi să bei apă? Câtă, când, cum? - 2

Apă enzimatică FOTO Pixabay.com

  1. Pune remindere pe telefon. Așa nu vei uita, cu siguranță. Există chiar și aplicații care vor avea grijă ca tu să bei apă.
  2. Renunță la alte băuturi. Atunci când organismul tău are parte de o falsă hidratare cu sucuri carbogazoase, energizante sau bere, nu vei mai simți nevoia să bei apă. De câte ori vrei să-ți torni un pahar de suc, înlocuiește-l cu apă.
  3. Bea înainte de mese. Dacă îți formezi un reflex din a bea câte un pahar cu apă înainte de mesele principale, dintr-o dată organismul tău va beneficia de 600-700 de ml de apă zilnic. Trebuie doar să-ți intre în reflex.
  4. Hidratează-te solid. Hidratarea nu se face doar cu apă, ci și cu fructe și legume care au un conținut mare de apă. Castravetele și pepenele roșu sunt perfecte, iar acum chiar e sezonul lor. Salata verde, dovleceii, varza, zucchini, țelina tulpini, iaurtul și supele au, de asemenea, un conținut crescut de apă.

FOTO Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *