Aranjarea mâncării în farfurie. Un studiu despre cum le place copiilor să fie

Aranjarea mâncării în farfurie. Un studiu despre cum le place copiilor să fie
Citește mai multe articole despre

Pentru mulți părinți e o provocare să-și convingă copiii să mănânce, dar un studiu realizat la Universitatea din Copenhaga poate fi de folos în acest sens. Copiii au preferințe diferite când vine vorba de aranjarea mâncării în farfurie, în funcție de vârstă și sex.

Scopul cercetării realizate în Laboratorul Viitorului Consumator de la Universitatea din Copenhaga a fost de a observa dacă copiii au anumite preferințe legate de aranjarea mâncării în farfurie, dacă le place ca farfuriile lor să arate într-un fel anume și dacă aceste preferințe sunt influențate de vârstă și sex.

“Ca cercetător, am tot auzit părinți care spuneau că au copii care vor ca mâncarea să le fie servită într-un fel anume, inclusiv într-o anumită ordine. Nu avem prea multe date despre felul în care copiii își aleg și își mănâncă alimentele, iar un astfel de studiu este relevant dacă vrei ca ei să mănânce mai multe legume sau să mănânce mai mult în general”, a spus Annemarie Olsen, profesor asociat de la Laboratorul Viitorului Consumator din cadrul Departamentului de Științe Alimentare de la Universitatea din Copenhaga.

Deja știm că, dacă le pui copiilor la dispoziție mici porții de fructe și legume, astfel încât să poată ronțăi oricând din ele, îi poți determina să mănânce mai multe astfel de alimente. Știm și că aspectul mâncării din farfurie contează. De aceea le tot facem soldăței și tot felul de figurine și forme din mâncare celor mai mici. Dar în ce măsură sunt ei influențați de aspect și care sunt preferințele lor, mai exact?

În ce măsură contează aranjarea mâncării în farfurie

Studiul a fost realizat pe 100 de copii cu vârste cuprinse între șapte și opt ani, respectiv între 12 și 14 ani. Copiilor li s-a cerut să urmărească fotografii cu șase preparate diferite, fiecare servite în trei feluri diferite:

  • cu ingredientele așezate separat pe farfurie, astfel încât să nu se atingă unele de altele;
  • o parte din ingrediente puse separat, iar altele amestecate pe aceeași farfurie;
  • cu toate ingredientele amestecate în aceeași farfurie.

De asemenea, copiilor li s-a cerut să sorteze fotografiile în funcție de preferințele lor. Astfel, cercetătorii și-au dat seama care formă de prezentare este mai atrăgătoare pentru copii și care le displace cel mai mult.

Aranjarea mâncării în farfurie. Un studiu despre cum le place copiilor să fie - 1

FOTO: Universitatea din Copenhaga

Fetele mai mici, de șapte-opt ani, preferă ca mâncarea să fie așezată separat pe farfurie. Băieții de aceeași vârstă nu au o preferință anume pentru cum este aranjată mâncarea.

Copiii cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani au preferat ultimele două variante. Adică fie ca toate ingredientele să fie amestecate în farfurie, fie ca unele să fie amestecate, iar altele nu.

Studiul nu spune și de ce fetele mai mici preferă ca alimentele să fie delimitate clar pe farfurie, adică, de exemplu, carnea într-o parte, garnitura lângă, salata separat și sosul alături, eventual într-un bol mic.

“O supoziție ar putea fi că fetele mai mici cred că, dacă alimentele se ating între ele pe farfurie, se pot contamina unele de la altele. Dar poate fi vorba și despre faptul că preferă să mănânce alimentele separat, într-o anumită ordine, sau că li se pare că mâncarea așezată astfel pur și simplu arată mai frumos pe farfurie”, a mai spus Annemarie Olsen.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *