Asociaţia Pro Consumatori a analizat 45 de tipuri de iaurt din supermarketuri și hipermarketuri și a constatat că doar unul din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100% din lapte românesc. De asemenea, două din 10 tipuri de iaurt conțin adaosuri proteice.
Asociația Pro Consumatori (APC) a analizat 45 de tipuri de iaurt, cu gramajul cuprins între 100 și 300 de grame, disponibile în hipermarketuri și supermarketuri, cu scopul de a analiza etichetele și conținutul acestora, dar și potențialele efecte pe care aceste iaurturi le au asupra sănătății consumatorilor.
O analiză a mai multor tipuri de iaurt
Conform APC, s-a constatat că:
- doar unul din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100% din lapte românesc;
- două din 10 tipuri de iaurt conțin adaosuri proteice;
- nouă din 10 tipuri de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat;
- doar 15% din tipurile de iaurt analizate sunt ambalate în ambalaje din sticlă
- 13% din tipurile de iaurt analizat conțin adaos de smântână.
“Din păcate, iaurtul fabricat în sistem industrial, cu mici excepții, nu mai are nimic în comun cu procesul natural de obținere al acestuia, adică prin fermentarea naturală a laptelui nestandardizat de către bacteriile de fermentație. Multe sortimente de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat și omogenizat, lapte praf degresat, concentrate proteice de origine lactată obținute prin ultrafiltrare și grăsimi din lapte. Le recomand consumatorilor să cumpere acele tipuri de iaurt care au pe etichetă mențiunea „Produs românesc”, fapt care atestă că acel produs s-a obținut numai din lapte românesc. A nu se confunda mențiunea „Produs românesc” de pe eticheta unor iaurturi cu mențiunea “Produs în România”, care poate ascunde faptul că acel iaurt conține și lapte din afara țării, amestecat cu lapte romanesc”, a spus conferențiar universitar doctor Costel Stanciu, președintele APC.
APC mai atrage atenția că iaurtul din lapte de capră este singurul tip de iaurt care nu produce balonare și inflamații la nivelul sistemului digestiv.
Studiul privind calitatea iaurturilor face parte din Campania Națională de Informare și Educare Să învățăm să înțelegem eticheta!. Prin această campanie, APC îşi propune să-i înveţe pe consumatori să înţeleagă eticheta produselor alimentare astfel încât să poată face cumpărături în cunoştinţă de cauză.
Asociaţia Pro Consumatori este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi nonprofit, înfiinţată încă în 1990.
Dacă vrei să înlocuiești laptele de vacă sau alte lactate, citește și aceste articole:
Pauză de la laptele de vacă. 5 tipuri de lapte vegetal de încercat