Bananele sunt pe cale de dispariție. Putem face ceva?

bananele

Bananele sunt atât de omniprezente zilele astea încât ne e greu să ne imaginăm viața fără ele. Însă în curând s-ar trebui să fie nevoie să facem asta, pentru că acest fruct sănătos și delicios este pe cale de dispariție

Vestea nu este nouă deloc, dar cumva nu a ajuns încă în spațiul public, astfel încât să o știm cu toții. Probabil o să ne prindem atunci când prețurile bananelor în supermarket o să crească fulminant. Dar care este problema și de ce nu o putem rezolva? O ciupercă nocivă atacă plantațiile de banane din toată lumea, traversând de la un continent la altul. După ce a făcut ravagii în culturi din Asia și Australia, acum a ajuns și în Columbia.

Situația este atât de tragică încât guvernul columbian a decretat stare de urgență cu privire la pericolul în care se află bananele. 150 de hectare din nordul Columbiei sunt cotropite de ciupercă și problema este că infecția nu poate fi oprită – este deja în sol. Columbia exportă aproape 2 milioane de tone de banane în fiecare an.

Cum salvăm bananele? 

Oamenii de știință nu știu exact ce să facă cu această ciupercă. Nu există niciun produs care să o ucidă, momentan. Iar răspândirea sa este din ce în ce mai largă, în toată lumea.

Singura soluție este crearea sau cultivarea unui alt tip de banane decât cel pe care îl consumăm acum. Tipul Cavendish a devenit larg răspândit în anii ’50, atunci când, surpriză!, bananele Gros Michel au dispărut de pe fața pământului din cauza bolii Panama, o ciupercă înrudită cu cea de față. Da! Istoria noastra cu bananele bine-cunoscute datează doar de 70 de ani. Bananele Gros Michel aveau alt gust și o formă diferită de cea pe care o ai în minte atunci când te gândești la acest fruct.

Ne gândim să încerci rețete precum această ruladă cu banane și cremă de brânză. Sigur, extincția încă este în viitorul deloc apropiat, dar oricum, până atunci, e bine să ne bucurăm de banane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *