Preferi să bei cafea sau ceai? Răspunsul poate părea o alegere conștientă, dar știința ne spune că e de fapt determinat de genetică, potrivit unui nou studiu.
Știm deja că nu e vina noastră dacă nu ne place broccoli-ul, de exemplu. Și mai știm că putem să învățăm să ne placă alimentele amare, în timp, dacă le consumăm constant. Dar știința abia a spart gheața în ceea ce privește preferințele noastre legate de cafea sau ceai și cum sunt ele influențate de genetică și de propriul corp.
Ce înseamnă dacă alegi cafea sau ceai
Ceaiul și cafeaua conțin amândouă componente amare care contribuie la gustul plăcut. Amândouă conțin cofeină, amară, dar cafeaua mai conține o moleculă amară numită chinină (care poate fi găsită și în apa tonică). Cercetările de până acum au găsit că oamenii percep diferit aromele amare precum cele ale cofeinei, chininei și un alt compus, depinzând de tipul de genă receptor pe care le au.
Un nou studiu, realizat de Daniel Hwang de la Universitatea din Queensland, din Australia, a analizat relația dintre genele receptoare de gust și consumul de cafeau sau ceai. Studiul a avut un eșantion de peste 430.000 de bărbați și femei din Marea Britanie, cu vârsta cuprinsă între 37 și 73 de ani.
Rezultatele ne spun că participanții care aveau variante de gene datorită cărora puteau simți mai bine gustul cafelei aveau cu șanse mai mari cu 20 la sută să fie consumatori înrăiți de cafea – adică să consume mai mult de 4 cești pe zi. În același timp, aveau șanse mai mici să bea ceai. Care e motivul? Cei care simt mai bine gustul cafelei au șanse mai mari să devină dependenți de cofeină, iar cafeaua conține mai multă decât ceaiul!
Pe de altă parte, cei care au varianta genei care îi face mai sensibili la chinină, aveau cu 4 la sută șanse mai mari de a bea foarte mult ceai, adică beau peste 5 cești zilnic. Și aveau șanse mult mai mici să bea cafea.
Deci cafea sau ceai? Răspunsul e în genele noastre.