Cu toții am auzit, iar și iar, despre legătura descoperită de oamenii de știință dintre consumul de carne roșie și cancer. O nouă cercetare, de data aceasta de la prestigioasa Universitate Oxford, sună un semnal de alarmă, în ceea ce privește carnea de pui.
Organizația Mondială a Sănătății ne-a avertizat deja în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă consumul de carne roșie și consumul de carne procesată. Dar iată că a venit și momentul în care carnea de pui este pusă sub microscop. Un studiu publicat în Journal of Epidemiology and Community Health a descoperit o legătură între consumul de carne de pui și anumite tipuri de cancer.
Cercetătorii de la Universitatea Oxford au urmărit evoluția stării de sănătate a peste 475.000 de britanici, pe parcursul a opt ani, între 2006 și 2014. Oamenii de știință s-au uitat la regimul lor alimentar, dar și la problemele de sănătate ale acestora. Dintre ei, în jur de 23.000 de persoane au fost diagnosticate ulterior cu diferite tipuri de cancer.
Carnea de pui și limfomul non-Hodgkin
Cercetătorii au descoperit o legătură între consumul de carne albă și un risc crescut pentru limfomul non-Hodgkin, un tip de cancer care își începe evoluția în sistemul limfatic al organismului. Acest sistem este partea corpului care intră în luptă directă cu bolile.
Același studiu a găsit și o legătură între consumul de carne albă dar și un risc crescut pentru melanoame maligne, dar și cancerul la prostată pentru bărbați.
„Consumul de carne de pui a fost clar asociat cu riscul pentru melanoame maligne, cancer la prostată și limfom non-Hodgkins”, potrivit studiului publicat recent.
Cercetarea analizează doar corelația dintre carnea de pui și anumite tipuri de cancer. Acesta nu se uită și nu analizează posibilele cauze care duc la această legătură.