Suntem patrioți, iubim bucătăria românească, ne simțim bine când străinii care ne vizitează țara ne apreciază cultura și mâncarea tradițională, dar și nouă ne place să împrumutăm de la alții și nu ne ferim să aducem acasă ce am gustat prin alte părți ale lumii.
În ultimul timp, după ce am prins gustul călătoriilor, noi, românii, am adus înapoi acasă și savori sau preparate pe care le-am încercat în locurile unde am călătorit. Fie că vorbim despre condimente, sau chiar feluri de mâncare, ne place din când în când să încercăm și alte gusturi și să ne delectăm papilele gustative cu altceva decât mici, cârnați de Pleșcoi sau vestitele sarmale.
Care sunt mai nou preferințele culinare ale compatrioților noștri? Conform Știrilor ProTV, am adoptat ușor, ușor avocado. Acesta este din ce în ce mai prezent în meniurile restaurantelor la micul-dejun și asigură un preparat care dă bine atât în farfurie, cât și în pozele de pe Instagram, fiind și gustos, și sănătos. Este cerut împreună cu clasicele ouă ochiuri și asociat cu un sos de șofran. Dacă în trecut nu ne-am fi gândit nicicând la o asemenea combinație, astăzi iată că trendurile și social media ne dictează chiar și preferințele culinare.
O altă cerere neobișnuită este burrata. Aceasta este o brânză de origine italiană. Burrata este un săculeț din mozzarella umplut cu smântână grasă, amestecată cu bucăți mici de mozzarella. Este perisabilă, ceea ce o face să fie un aliment scump și greu de găsit. Numai anumite restaurante o au în meniu la noi în țară.
Iată mai jos un filmuleț care îți prezintă cum se prepară burrata:
Ai auzit până acum de pasta Miso? Se pare că aceasta este și ea la mare căutare în marile restaurante, iar românii o adoră. Se obține din fermentarea anumitor boabe de soia, orez, orz și grâu. Miso este un aliment / condiment de origine japoneză, o pastă groasă, cu o textură aparte. Culoarea și gustul pastei MISO variază în funcție de gradul de fermentare. Există mai multe soiuri de pastă miso, în funcție de ingredientele adăugate, iar ca gust este greu de descris: sărat, dulce, cu arome de fructe sau de cimbru. Are o culoare care variază de la alb la maro și este folosită la prepararea sosurilor, la murarea legumelor, chiar și la glazurarea deserturilor.
Uite cum se prepară pasta Miso:
În ceea ce privește deserturile, se pare că românii nu mai sunt deloc conservatorii pe care îi știam. Acum combinații precum flori de portocal și alcool, soc și susan sau ciocolată și brânzeturi sunt foarte apreciate și se cer din ce în ce mai des, iar bucătarii nu fac decât să respecte cerințele clienților și să se alinieze noilor trenduri.
Nu degeaba există înghețată cu aromă de colivă, nu? Marii cofetari spun că asocieri precum ardeii Jalapeno și sarea de Himalaya cu deserturile nu ar trebui să ne mai surprindă deloc.
Tu ce gusturi noi ai încercat în ultima perioadă? Care este preparatul pe care l-ai gustat într-o țară străină și care te-a impresionat cel mai mult? Îl găsești în țară?