Ce se poate întâmpla dacă nu mai bei cafea dimineața. Explicația științifică

Ce se poate întâmpla dacă nu mai bei cafea dimineața. Explicația științifică
Citește mai multe articole despre

Mai multe studii susțin că e sănătos să bei cafea dimineața, dar asta nu schimbă faptul că este o băutură care dă dependență. De ce apar stările de oboseală și durerile de cap atunci când te lași brusc de ea? Există o explicație științifică.

Dacă bei cafea dimineața în fiecare zi, nu e de mirare că ești dependent de cafeină. Toată lumea care are acest obicei și a încercat cel puțin o dată să se lase a realizat că nu e deloc ușor să renunți la această băutură energizantă și, de ce să nu recunoaștem, gustoasă. Dacă dintr-o dată nu mai bei cafea dimineața, te poți simți obosit, poți constata că ești morocănos și deranjat de orice flec și inclusiv că te doare capul mai des.

Ce se întâmplă dacă nu mai bei cafea dimineața

Ce se poate întâmpla dacă nu mai bei cafea dimineața. Explicația științifică

Atunci când bei cafea, cafeina rămâne atașată de receptorii din creier, luând locul unui neurotransmițător – acel tip de substanțe chimice care transmit mesaje între sinapsele din creier – numit adenozină. În mod normal, adenozina este cea care te menține calm și liniștit, ea funcţionând în creier ca un neurotransmiţător inhibitor.

Ei bine, cafeina seamănă cu adenozina, însă provoacă efectul invers, astfel că organismul, în loc să intre în repaus, va acționa contrar. Luând contact cu cafeina, creierul încearcă să compenseze și produce mai multă adenozină.

Acest lucru înseamnă că, după ani întregi în care ai obișnuit să bei cafea dimineața, atunci când renunți la ea nu te vei mai simți la fel de obosit cum te-ai simți în mod normal. În aceste cazuri, surplusul de adenozină produs de creier poate cauza stare de somnolență și dureri de cap.

Cafeaua e bună, dacă o bei cu moderație. Însă dacă, indiferent de motive, decizi să renunți la a bea cafea dimineața sau în orice alt moment al zilei, e bine să o faci treptat, nu brusc.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *