Consumul de băuturi dulci poate duce la cancer, spune un studiu

Consumul de băuturi dulci Consumul de băuturi dulci
Citește mai multe articole despre

Consumul de băuturi dulci ar putea fi mai dăunător decât credeam, potrivit rezultatelor unui nou studiu, realizat pe o perioadă de 10 ani.

Cercetarea, publicată în jurnalul specializat BMJ, a fost realizată de o echipă franceză, care și-a propus să descopere legătura dintre consumul de băuturi dulci și riscul de a avea cancer. Mathilde Touvier, coordonatoarea studiului, spune că pentru a fi sănătoși este esențial să reducem sucurile în meniul zilnic. Și riscul asociat cu acestea vine de la cantitatea mare de zahăr din ele. Touvier este și conducătoarea Echipei de Cercetare în Epidemiologie Nutriţională (EREN) de la Universitatea Paris 13.

Consumul de băuturi dulci e nociv din cauza zahărului

„Rezultatele indică anumite corelații semnificative din punct de vedere statistic între consumul de băuturi dulci și riscul de a avea orice tip de cancer, cancer mamar în particular”, a declarat Ian Johnson, cercetător în nutriție de la Quadram Institute Bioscience, citat de CNN. Johnson nu a fost implicat în acest studiu.

În același timp, Mathilde Touvier a declarat: „Consumul de băuturi dulci este unul dintre factorii de risc pentru obezitate și îngrășare”. „Obezitatea în sine este un factor de risc pentru cancer”, a completat ea.

Câte băuturi dulci putem consuma pentru a ne considera în siguranță? Touvier crede că maximul ar trebui să fie un pahar pe zi.

Cercetarea a avut 101,257 de subiecți francezi, cu toții adulți sănătoși, care aveau, în medie, o vârstă de 42 de ani. Dintre aceștia, 79% sunt femei și 21% sunt bărbați. Participanții au completat două chestionare și au fost urmăriți timp de nouă ani. Obiceiurile lor în ceea ce privește consumul de băuturi dulci, dar și regimul lor alimentar, au fost monitorizate de cercetători.

2.193 de cazuri de cancer au fost raportate de participanții la studiu, apărute în medie la vârsta de 59 de ani. Dintre acestea, 693 erau cancere la sân, 291, cazuri de cancer la prostată, iar 166 erau cazuri de cancer colorectal.

Este important să ținem minte că nu doar băuturile carbogazoase sunt dăunătoare, ci și sucurile de fructe făcute acasă.

Acesta nu este singurul studiu care găsește o legătură între consumul de băuturi dulci și cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *