Un cercetător de la o universitate din Australia spune că, potrivit unui studiu recent, consumul de pește poate preveni astmul. În schimb, uleiurile vegetale pot crește incidența acestei afecțiuni.
Andreas Lopata, profesor la Institutul de Sănătate și Medicină Tropicală din cadrul Universității James Cook din Australia a participat la realizarea studiului în cadrul căruia au fost testate 642 de persoane care lucrau într-o fabrică de prelucrare a peștelui într-un mic sat din Africa de Sud.
“Aproximativ 334 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de astm, iar aproape un sfert de milion de persoane mor din această cauză în fiecare an. În Australia, unul din nouă oameni suferă de astm (aproximativ 2,7 milioane), iar printre australienii indigeni această rată este aproape de două ori mai mare. Incidența astmului aproape că s-a dublat în ultimii 30 de ani, iar aproape jumătate dintre pacienții cu astm n-au vreun beneficiu de pe urma medicamentelor puse la dispoziție pentru a se trata. Așadar, interesul pentru tratamente non-medicamentoase este în creștere”, a spus Andreas Lopata.
Consumul de pește are efecte benefice
Acesta crede că schimbările dramatice din alimentația oamenilor sunt vinovate pentru creșterea ratei de îmbolnăvire de astm. El spune că a crescut consumul de acizi grași polinesaturați n-6 (PUFA), care se găsesc în uleiurile vegetale, și a scăzut considerabil consumul de n-3 PUFA, care se găsesc în principal în uleiurile marine. “În mod brutal, a existat o mișcare globală de la consumul de pește proaspăt la fast-food”, a spus el.
Motivul pentru care cercetătorii au ales să studieze legătura dintre consumul de pește și astm în micul sat de pescari este acela că populația de acolo mănâncă multe alimente pe bază de pește și statutul lor socioeconomic este scăzut, astfel încât localnicii consumă, în principal, uleiuri care provin de la pește și fructe de mare ca sursă de n-3 PUFA, în loc de suplimente.
“Am descoprit că anumite tipuri de acizi grași n-3 din uleiurile marine au fost asociate cu scăderea cu până la 62% a riscului de a face astm sau de a avea simptome asociate astmului. În schimb, consumul ridicat de acizi n-6 din uleiurile vegetale a fost asociat cu creșterea de până la 67% a riscului de astm”, a declarant profesorul Lopata, care a adăugat că, în ciuda contaminării cu mercur a unora dintre populațiile de pește, beneficiile consumului de pește și fructe de mare este mai mare decât riscul.
E nevoie de studii suplimentare pentru a analiza efectele anumitor tipuri de acizi n-3 și cum ar putea fi optimizat rolul lor benefic, dar și pentru a micșora efectele consumului de acizi n-6.