Consumul mare de ouă și colesterol din alimente crește riscul de boli de inimă

Consumul mare de ouă și colesterol din alimente crește riscul de boli de inimă
Citește mai multe articole despre

Dacă până acum mâncai în fiecare dimineață o omletă cu brânză, poate ar fi cazul să-ți reconsideri meniul. Un studiu recent dă peste cap cercetările anterioare și susține că o alimentație bazată pe multe ouă și colesterol din alimente crește riscul de boli de inimă și deces prematur.

Un studiu amplu realizat de cercetători de la Universitatea Northwestern din Statele Unite arată că persoanele care consumă mai multe ouă și colesterol din alimente cum ar fi carnea roșie și lactatele grase prezintă un risc mai mare de a face boli de inimă și chiar de moarte prematură.

După ce studiile anterioare susțineau că poți să mănânci câte ouă vrei fără a avea probeme de sănătate, pentru că – se spunea – colesterolul din alimente nu influențează prea mult colesterolul din sânge, o cercetare publicată recent schimbă perspectiva. Cel mai nou studiu despre consumul de ouă și colesterol din alimente a colectat date de la șase studii din Statele Unite, implicând, în total, aproape 30.000 de persoane. Studiul a fost observațional, ceea ce înseamnă că se bazează pe date colectate de la subiecți despre alimentația lor, precum și pe monitorizarea stării lor de sănătate (pe o perioadă medie de 17,5 ani), fără a li se cere să urmeze un anumit tip de dietă.

Consumul mare de ouă și colesterol din alimente crește riscul de boli de inimă

“Mesajul pe care vrem să îl transmitem este legat de colesterol, care se întâmplă să fie mai mare în ouă, mai ales în gălbenuș. Ca să aibă o alimentație sănătoasă, oamenii trebuie să consume cantități mai mici de colesterol. Cei care consumă mai puțin colesterol din alimente prezintă un risc mai mic de a face boli de inimă”, a spus Norrina Allen, coautor al studiului și profesor de medicină preventivă la Facultatea de medicină din cadrul Universității Northwestern.

Cât de periculos este consumul mare de ouă și colesterol din alimente

Mișcarea, calitatea generală a alimentației, cantitatea și tipul de grăsimi din dietă nu au schimbat asocierea dintre colesterolul din alimente și bolile de inimă și riscul de deces. Conform studiului, consumul a 300 de miligrame de colesterol din alimente pe zi a fost asociat cu un risc cu 17% mai mare de a crește incidența bolilor de inimă și creșterea cu 18% a riscului de deces.

Gălbenușul de ou este unul dintre alimentele cu cel mai mare grad de colesterol, cu aproximativ 186 de miligrame de colesterol în gălbenușul unui ou mare. Alte alimente cu un conținut ridicat de colesterol sunt carnea roșie, carnea procesată și lactatele grase, cum sunt untul și frișca.

Cercetătorii spun că, dacă mănânci trei sau patru ouă pe săptămână, riscul de boli de inimă crește, în timp, cu 6%, iar riscul de deces cu 8%.

Ce ar trebui să faci? Să nu mai mănânci ouă?

Conform studiului, ar trebui să reducem cât mai mult consumul de colesterol din sânge, prin înlăturarea din dietă, pe cât posibil, a alimentelor care conțin colesterol.

Însă specialiștii în medicină preventivă spun că nu trebuie să evităm complet aceste alimente, cum sunt ouăle sau carnea roșie, pentru că ele sunt o sursă bună de nutrienți importanți, cum ar fi aminoacizi, fier și coline. În schimb, alege să mănânci mai multe albușuri decât gălbenușuri, iar ouăle întregi ar trebui consumate cu moderație.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *