O analiză realizată pe o sumă de studii de specialitate a descoperit că dieta bazată pe plante scade riscul de a face diabet de tip 2 cu aproximativ 23%, o scădere semnificativă.
Lucrarea a apărut recent în jurnalul JAMA Internal Medicine și a fost realizată de o echipă de cercetători de la Harvard T. H. Chan School of Public Health din Boston. Unul dintre factorii de risc principali pentru diabet pentru tipul 2 (cel mai des întâlnit) este regimul alimentar. Iar această problemă de sănătate poate fi evitată, mai ales dacă persoana suferindă își schimbă obiceiurile alimentare.
Un număr de studii din ultimii ani au prezentat rezultate care sugerează că o dietă bazată mai ales pe plante pot reduce riscul de a face diabet. Noul studiu al echipei de la Harvard a analizat nouă alte lucrări științifice care au analizat legătura dintre tiparele din regimul alimentar și riscul de a avea diabet de tip 2. Dacă e să ne uităm la cifrele adunate ale celor nouă studii, atunci putem vedea că în total cercetările au fost realizate pe 307 mii de participanți. Dintre aceștia, peste 23 de mii aveau diabet de tip 2.
„Tiparele dietetice bazate pe plante au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, așa că ne-am gândit că ar fi crucial să cuantificăm asocierea lor generală cu riscul de diabet, mai ales pentru că aceste diete pot varia substanțial în ceea ce privește compoziția alimentelor”, notează coordonatorul studiului, Frank Qian.
Salata Panzanella este o idee grozavă de rețetă pentru dieta bazată pe plante.
Atuurile pe care le are dieta bazată pe plante
Dieta bazată pe plante poate să însemne un regim care este concentrat predominant pe mâncăruri sănătoase inclusiv fructe, legume, nuci și grâne, dar poate să conțină și alimente mai puțin sănătoase precum cartofi și zaharuri. Desigur, ele includ și ceva carne, dar în cantități reduse.
Echipa a analizat asocierea dintre riscul de a face diabet și urmatul unor regimuri bazate pe plante care se concentrau pe consum ridicat de fructe, legume, grâne și nuci. Cercetătorii au descoperit că participanții care aderau mai strict la această dietă aveau un risc de a face diabet cu 23% mai scăzut. Participanții care nu erau atât de atenți la acest tip de regim aveau risc crescut de a face diabet de tip 2.
Un astfel de regim ajută pentru că dieta bazată pe plante este mai bună la echilibrarea presiunii arteriale și a sensibilității la insulină. De asemenea, aceleași alimente pot preveni sau reduce îngrășarea semnificativă, dar și reduce inflamația corpului.