Dieta mediteraneană împiedică alimentarea excesivă – studiu

Dieta mediteraneană împiedică alimentarea excesivă
Citește mai multe articole despre

Primatele alimentate conform dietei mediteraneene aleg să nu mănânce toată mâncarea ce li se pune la dispoziție și să se mențină la o greutate normală. Un studiu recent dovedește că dieta mediteraneană împiedică alimentare excesivă.

Să mănânci atât cât vrei și să nu te îngrași pare prea bine ca să fie adevărat? Un studiu publicat la 23 aprilie arată că primatele care urmează dieta mediteraneană nu mănâncă tot ce li se dă și își mențin greutatea normală, potrivit sciencedaily.com. „Prin comparație, animalele care au o alimentație tipic americană mănâncă mai mult decât au nevoie și se îngrașă”, a declarat Carol A. Shively, principala autoare a studiului și profesor de patologie la Școala de Medicină Wake Forest din Statele Unite.

Este primul studiu preliminar care măsoară efectele dietei americane pe termen lung în comparație cu dieta mediteraneană pe termen lung, cercetarea fiind corelată cu bolile cauzate de obezitate, în condiții experimentale controlate.

Dieta mediteraneană împiedică alimentarea excesivă și ajută la menținerea greutății

Studiul a fost realizat pe primate femele, pe o perioadă de 38 de luni, echivalentul a nouă ani la om. Dietele au fost concepute astfel încât să le reflecte pe cele ale oamenilor, cu proteine și grăsimi de proveniență animală, în cazul dietei americane, și de proveniență vegetală, în cazul dietei mediteraneene. Cele două tipuri de alimentație au conținut proporții similare de grăsimi, proteine și carbohidrați.

Cele 38 de primate adulte, de vârstă mijlocie, au fost împărțite în două grupuri și li s-a permis să mănânce atât cât au vrut pe durata studiului.

Am constatat că primatele din grupul care urma dieta mediteraneană a mâncat mai puține calorii, a avut o greutate mai mică și mai puțină grăsime corporală decât primatele din celălalt grup”, a spus Carol A. Shively.

Rezultatele oferă primele dovezi experimentale că dieta mediteraneană împiedică alimentarea excesivă și protejează împotriva obezității și a prediabetului, comparativ cu dieta americană standard.

Dieta americană a fost dezvoltată și promovată de companiile care vor să le mâncăm produsele, pe care le fac extrem de gustoase, astfel încât să ne determine să consumăm excesiv. Dar a urma o dietă mediteraneană ar trebui să ne permită să ne bucurăm de mâncare fără să ne supraalimentăm, alimentarea excesivă fiind o mare proble”, a completat doctor Shively.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *