Dietele bogate în proteine vă pot afecta rinichii

carne de miel Foto: Rita E via Pixabay

Dietele bogate în proteine sunt la modă acum, dar vă pot face rău la rinichi, spun trei specialiști. 

Kamyar Kalantar-Zadeh, Holly M Kramer și Denis Fouque au scris împreună un editorial într-o revistă de specialitate. Editorialul vorbește despre daunele pe care le pot suferi corpurile voastre dacă eliminați carbohidrații din dietă și îi înlocuiți cu proteine. Potrivit celor trei experți, persoanele care suferă cele mai mari riscuri sunt cele obeze și cele care au diabet.

De ce sunt dăunătoare dietele bogate în proteine

Deja știm că orice tip de carne roșie face rău la rinichi. Dar acest editorial merge mai departe cu avertismentul. Autorii spun că alimentele precum carne, ouă, brânză și altele cu conținut ridicat de proteine, atunci când sunt consumate excesiv, pot să provoace o sumă de probleme la rinichi, precum hiperfiltrare glomerulară.

Denis Fouque a explicat: „Ca să simplific foarte mult lucrurile: recomandarea pentru dietele bogate în proteine unui pacient supraponderal care suferă de diabet ar putea duce la o scădere în greutate, dar și într-o pierdere severă a funcției rinichilor. Poate una este dorită, dar o vom primi și pe cealaltă”.

Cei în vârstă, indivizii care au doar un rinichi, persoanele obeze, oricine suferă de diabet, dar și alte categorii, sunt vulnerabile și ar putea să își ucidă rinichii dacă abuzează de dietele bogate în proteine, mai spune Fouque.

Editorialul „face cu ochiul” către dieta keto, care urmează fix aceste reguli: multe proteine, multă grăsime, dar puțin carbohidrați. Așa că, înainte de a urma dietele bogate în proteine, mai bine ai grijă ca rinichii să fie sănătoși: evaluează-le sănătatea la medic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *