Femeile însărcinate sunt sfătuite să evite consumul de cofeină, potrivit unui studiu recent

Femeile însărcinate sunt sfătuite să evite consumul de cafeină, potrivit unui studiu recent Foto: Elizabeth Tsung via Unsplash
Citește mai multe articole despre

Cofeina este un stimulent natural, care se găseşte în anumite plante, în boabele de cafea, în nucile de cola şi în boabele de cacao. Chiar dacă, oficial, femeile însărcinate pot consuma cofeină moderat, un studiu recent a bulversat comunitatea medicală.

Psihoterapeutul Jack E. James din cadrul Universităţii din Reykjavik, Islanda, a urmărit rezultatele a 48 de studii observaţionale şi metaanalize. Concluziile la care au ajuns ceilalţi cercetători sugerează o legătură între consumul de cofeină la femeile gravide şi una sau mai multe probleme de sănătate, cum ar fi avort spontan, greutatea mică a fătului la naştere sau apariţia leucemiei acute limfoblastice sau a obezităţii în copilărie.

După ce a văzut ce au descoperit oamenii de ştiinţă, psihoterapeutul a precizat în lucrarea lui că nu există dovezi concrete care să sprijine ceea ce recomandă oficial autorităţile, şi anume moderaţia, ci din contră, femeile gravide ar trebui sfătuite să evite consumul de cafeină. Dintre rezultatele analizate, specialistul spune că numai riscul ca bebeluşul să se nască prematur nu a fost influențat de consumul de cofeină al mamei. Mai mult decât atât, psihoterapeutul le atrage atenţia reprezentanţilor Colegiului American al Obstetricienilor şi Ginecologilor (ACOG), Comitetului consultativ în nutriţie (DGAC), Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi Serviciului Naţional de Sănătate din UK (NHS) să îşi revizuiască recomandările. Lucrarea a apărut în revista British Medical Journal – Evidence Based Medicine.

EFSA stabilise anterior că aportul de cofeină consumat pe parcursul unei zile, indiferent de sursă, nu trebuie să depăşească 200 mg. Cu alte cuvinte, consumul moderat nu ar crea probleme bebeluşului din pântec. În paralel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) precizează că femeile însărcinate care consumă mai mult de 300 mg de cafeină per zi ar trebui să-şi reducă aportul pentru a preveni riscul de a face avort spontan şi greutatea scăzută la naştere a fătului.

Concluziile psihologului, „exagerate” pentru alţi specialişti

În timp ce autorul lucrării recomandă viitoarelor mămici evitarea băuturilor care conţin cofeină, alţi experţi spun că sfatul este unul prea „exagerat” sau „alarmist”. Dr. Luke Grzeskowiak, farmacist la Universitatea din Adelaide, Australia, a declarat că explicaţiile psihoterapeutului sunt „excesiv de alarmiste” și contrazic recomandările stabilite.

„Ultimul lucru de care avem nevoie este să provocăm anxietate degeaba. Femeile ar trebui să se asigure că aportul de cofeină pe care îl consumă în timpul sarcinii este unul moderat”, a explicat acesta.

Andrew Shennan, profesor cu specializare în obstetrică la Universitatea din Londra, a spus că unele dintre studiile analizate pot fi eronate deoarece mizează pe capacitatea participantelor de a-și aminti exact câtă cofeină au consumat de-a lungul zilei. În plus, a mai precizat profesorul, problemele apărute în sarcină pot avea legătură cu consumul dozelor excesive de cofeină.

Purtătorul de cuvânt al Asociației britanice a cafelei, din care fac parte şi cei care deţin afacerile Costa Coffee și Caffè Nero, a declarat că în lucrarea autorului nu a fost stabilită relaţia cauză-efect și sfătuieşte femeile gravide să respecte recomandările actuale.

„Studiul recent este unul observațional, deci nu prezintă nicio legătură directă între cauză și efect și este, de asemenea, supus și altor factori concomitenți, cum ar fi fumatul și problemele alimentare, care pot limita capacitatea de a trage concluzii clare”, a spus acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *