Un nou studiu se concentrează pe unul dintre cele mai cunoscute mituri despre mahmureală: că atunci când amesteci băuturile, te vei trezi a doua zi cu o durere de cap oribilă.
Cu toții știm rima faimoasă: vinul după bere e plăcere, berea după vin e un chin. Sigur, e de interpretat dacă vorbim despre experiență sau despre starea de a doua zi, dar acesta este unul dintre cele mai faimoase mituri despre mahmureală. Cercetarea publicată recent demontează acest mit, spunând ceva clar și simplu: tipul de alcool consumat nu are nicio relevanță pentru mahmureala de a doua zi. Nu contează cum îmbini băuturile, ci cât bei.
O teorie care datează din anii 70 spune că există anumite băuturi care conțin substanțe ce înlesnesc mahmureala. Acești compuși sunt creați în timpul procesului de producție a băuturii alcoolice, și whisky-urile ar conține mai multe decât votca. Însă noul studiu spune că acești compuși nu au mare impact atunci când vine vorba de nivelul de beție sau de mahmureală.
Aceste mituri despre mahmureală nu au suport științific
Mahmureala și senzația de beție sunt însă direct influențate de cantitatea de alcool consumată pe o anumită perioadă de timp. Un corp adult sănătos poate să elimine doar o băutură standard (care conține 10 grame de alcool) pe parcursul unei ore. Dacă consumi mai mult alcool decât poate corpul tău să metabolizeze, acesta va fi transformat în acetaldehidă, o substanță chimică toxică pentru tine.
Dar mai există o componentă importantă! Potrivit altor studii, atunci când consumăm alcool ne scade funcția într-o zonă a creierului care afectează deciziile pe care le luăm. Deci, după câteva băuturi care nu sunt metabolizate cum trebuie, există șanse mai mari să amesteci băuturile și să consumi mult mai mult alcool decât ar trebui.
Deci, dacă începi să bei o băutură cu un conținut ridicat de alcool, precum vinul sau spirtoase, atunci când treci la o băutură cu conținut scăzut de alcool precum berea, există șanse mai mari să bei mai multă bere și să faci asta mai rapid.
Concluzia e simplă: acum că aceste mituri despre mahmureală au fost demontate, poți să îți plănuiești următoarea ieșire în oraș cu capul mai limpede!