3 porții de pește pe săptămână au un impact puternic în dietă

porții de pește
Citește mai multe articole despre

Vrei să îți scazi riscul de a avea cancer intestinal? Știința a descoperit un nou răspuns: trebuie să mănânci trei porții de pește pe săptămână, potrivit unui studiu major

Cercetarea publicată în jurnalul Clinical Gastroenterology and Hepatology a fost finanțată de World Cancer Fund și realizată pe date provenite de la aproape jumătate de milion de persoane. Potrivit acestor informații, consumul regulat de trei porții de pește pe săptămână scade riscul de a avea cancer intestinal cu aproximativ 12%.

Consumul de pești grași precum hering, somon și macrou deja are o reputație pozitivă în ceea ce privește sănătatea. Acești pești protejează sănătatea inimii dar și a creierului, datorită proprietăților anti-inflamatoare ale acizilor grași omega-3.

Câteva porții de pește îți protejează intestinul de cancer

Noul studiu este însă primul de amploare care examinează legăturile dintre consumul de pește și cancerul intestinal pe un eșantion atât de consistent. Cercetătorii de la Agenția Internațională pentru Cercetări ale Cancerului (International Agency for Research on Cancer) au urmărit 476.160 de persoane din întreaga Europă, timp de 15 ani.

Ce fel de porții de pește să fie? Nu contează atât de mult. Cercetarea a relevat că și peștele gras, și cel fără grăsime sunt benefici când vine vorba de scăderea riscului de cancer intestinal. Ceea ce nu se poate spune și despre crustacee.

„Acest studiu de amploare oferă noi dovezi științifice legate care sugerează că consumul de pește poate scădea riscul de cancer intestinal”, a spus Dr. Anna Diaz Font, șefa finanțărilor de cercetare la World Cancer Research Fond. „Motivele biologice pentru care consumul de pește scade riscul potențial nu sunt complet înțelese, dar una dintre teorii include ideea că acizi grași specifici precum omega-3, găsiți aproape exclusiv în pești sunt responsabili pentru acest efort protector datorită proprietăților lor anti-inflamatoare”, a adăugat ea.

Dacă v-am convins, poate e timpul să încercați să gătiți mai multe rețete cu pește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *