Proteinele din plante, cheia pentru o viață mai lungă?

proteinele din plante Imagine PDPics de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Persoanele care profită la maxim de proteinele din plante ar putea trăi mai mult decât persoanele care consumă mai multe proteine din carne, sugerează un studiu japonez publicat în JAMA Internal Medicine

Cercetătorii au studiat peste 71 de mii de adulți japonezi, aflați la vârsta mijlocie și le-au urmărit starea de sănătate pe parcursul a aproape două decenii, în medie. Participanții care au fost pe primul loc la capitolul proteinele din plante aveau o șansă cu 13% mai mică să moară în timpul studiului și în jur de 16% să înceteze din viață din cauza bolilor cardiovasculare față de participanții care consumau cantitatea cea mai mică de proteine din plante.

„Studii anterioare au descoperit că consumul de proteină animală este asociat cu mai multe boli cronici și mortalitate, în timp ce consumul ridicat de proteină din plante este asociat cu un risc scăzut , dar majoritatea acestor studii au fost realizate în populații vestice, în care consumul de proteină animală este mult mai ridicat de cât cel de proteină vegetală”, a declarat pentru Reuters Dr. Frank Hu, șeful departamentului de nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston.

Proteinele din plante protejează inima

Rezultatele sunt interesante, dar trebuie să ținem minte că japonezii consumă mult mai multe proteine din plante față de populațiile vestice. În același timp, studiul de față a relevat că proteinele animale nu par să influențeze longevitatea.

Dintre cei 71 de mii de oameni, peste 12 mii au decedat pe parcursul studiului. Dintre aceste decese, 5.055 au fost legate de cancer, 3.025 de boli cardiovasculare, 1.528 de boli de inimă și 1.198 de boli cerebrovasculare.

Un alt aspect interesant în ceea ce privește proteinele din plante și consumul lor, este că, atunci când subiecții au înlocuit doar 3% din carnea roșie din dieta lor cu surse vegetale de proteine, aveau o șansă cu 34% mai mică de a muri din orice cauză. De asemenea, aveau o șansă cu 39% mai mică de a muri de cancer și 42% mai mică de a muri de boli de inimă.

Atunci când au înlocuit doar 4% din carnea procesată, rezultatele au fost iarăși încurajatoare: aveau o șansă mai mică cu aproape 50% de a muri din orice cauză.

Care este lecția aici? Consumați mai multe nuci, fasole, mazăre, năut, linte și soia. Proteinele din plante par să ne asigure o viață mai lungă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *