Puiul și cancerul la sân: există oare o legătură?

puiul și cancerul la sân Imagine Gerhard Gellinger de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Un studiu foarte popular a fost preluat de nenumărate surse de informație de pe internet recent, în legătură cu puiul și cancerul la sân. Rezultatele studiului au fost preluate de media și interpretate de parcă puiul ar scădea riscul de a face cancer la sân. Adevărul este, însă, altul. Hai să vedem care este!

Cercetarea a fost publicată recent în International Journal of Cancer și a urmărit 42.000 de femei timp de opt ani. Studiul a examinat legăturile dintre cancerul la sân și consumul de carne roșie și carne de pasăre. Rezultatele spun că o femeie are șanse scăzute de a face cancer la sân atunci când consumă mai multă carne de pasăre decât carne roșie. Dar presa a interpretat informația cu totul altfel. Iată ce a scris The Independent.

Titlul spune: „Consumul de pui este legat de un risc scăzut de a face cancer la sân”. Dar acesta este un context fals.

Puiul și cancerul la sân – nu e o relație cu cauză și efect

Studiul a fost unul observațional, ceea ce înseamnă că puiul și cancerul la sân nu sunt într-o relație de cauză și efect. Astfel, consumul de carne de pui nu va preveni cancerul la sân. Mai degrabă, dacă te uiți la studiu cu puțină atenție, riscul scăzut de a face cancer la sân vine probabil de la consumul redus de carne roșie. Și astfel, putem trage o concluzie ceva mai cu capul pe umeri: puiul este mai puțin dăunător pentru sănătatea ta decât carnea roșie. Dar nu conține neapărat elemente care să te protejeze de cancerul la sân.

Cele 42.000 de femei care au participat la studiu aveau vârstele cuprinse între 35-74 de ani și au fost implicate în Sister Study, o cercetare finanțată de US National Institutes of Health în speranța că astfel vor fi descoperite cauzele cancerului la sân.

Dintre aceste femei, 1.536 au avut parte de cazuri invaziv de cancer la sân. Participantele au răspuns la chestionare standardizate în legătură cu ce fel de carne consumă și cât de des.

Femeile care au consumat cea mai multă carne roșie aveau un risc cu 23% mai mare de a fi diagnosticate cu cancer la sân invaziv decât cele care consumau cantități mai mici. În schimb, femeile care au ales carnea de pasăre aveau 15% mai mică șansă de a avea cancer la sân față de cele care mâncau mai puțină. Dar cum femeile nu consumau exclusiv un tip de carne, acest lucru înseamnă că femeile care mâncau mai mult pui mâncau mai puțină carne roșie și nimic mai mult.

Lecția? Consumați mai puțină carne roșie, nu neapărat mai mult pui! Pentru că puiul și cancerul la sân nu au neapărat o legătură prea importantă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *