5 restaurante vegetariene. Și de post, și de regim, și de dietă

Restaurante vegetariene

Indiferent de motivele pentru care te interesează acest subiect, iată lista preferințelor noastre în materie de restaurante vegetariene / vegane din București și din țară. Mai știi și altele? Lasă-ne un link în comentarii.

Ai ales să fii vegetarian/ă. Este unul din modurile în care ai decis să onorezi viața. Cu alte cuvinte ți-e milă de văcuțele, puișorii și porcușorii siliți să-și dea viața doar pentru ca bucăți din ele, gătite diabolic cu sosuri și însoțite de mincinoase garnituri, să ajungă în tractul nostru digestiv. Alte motivații frecvente pentru abordarea unui regim vegetarian sunt legate de sănătate sau de mediu (și mai sunt).

Dacă nu vrei să auzi nici măcar de produsele alimentare secundare obținute de la animale (ouă, lapte), atunci faci parte din aripa dură și te numești vegan/ă. Ești cam tot pe-acolo dacă motivațiile tale sunt religioase și ții Postul Paștelui, lucru deloc ușor.

Vegetarian, vegan sau postitor, iată o listă cu 4 localuri în care, pentru ca tu să-ți ostoiești foamea, nici un animăluț nu a avut de suferit. Îi adaug un al cincilea pentru că merită. În acest ultim caz, dacă ești din aripa dură, asigură-te că ceea ce ai comandat nu conține ouă sau produse lactate. Iar ca regulă generală, creștinul practicant trebuie să evite și uleiul (untdelemn), dar beneficiază, în schimb, de așa-numitele dezlegări.

Unison

unison

Veganii de la Unison vin direct cu un meniu pascal. Veganii și credincioșii practicanți pot comanda online „meniul vegan de Paște”, fie sub forma a două meniuri, pentru 2-3, respectiv 4-5 persoane, fie ca feluri de mâncare separate din care fiecare își poate încropi singur o masă de Paști: drob de linte, sarmale cu orez, quiche cu tofu și salată, fără a uita de pasca cu tofu, curmale și caju sau de cozonacul cu nucă și ciocolată.

Fiindcă anul ăsta Paștele pică pe 2 mai, iar livrarea meniurilor se va „săvârși” în zilele de 28-29 aprilie, cei de la Unison s-au gândit firesc la posibilitatea de a precomanda mâncărurile. În rest, mâncare vegană cât cuprinde: pizze, chiftele, burgeri, wraps (adică șaorme), prăjituri, torturi și, atenție, maioneză vegană. Și încă ceva. Între 7-16 aprilie au loc reduceri.

Sara

saragreen

Pe Sara o știi? Și Sara este vegană. Cei de la SaraGreen vin și ei cu meniu de Paște. Livrările pentru aceste meniuri se fac pe 30 aprilie și 1 mai, iar oferta este de 3 tipuri: meniu pentru 2-3 persoane, meniu pentru 4-5 și, asta mi-a plăcut, meniul Home Alone 4 Easter, adică doar pentru tine.

Oferta: sărmăluțe umplute cu un amestec de ciuperci, orez, soia și alte legume, salată beuf și drob din tofu cu ciuperci. Dulciuri pascale, cât cuprinde: o tartă-pască din biscuiți și tofu cu sirop de struguri și cocos (sub formă de frișcă și ulei), cozonac, babka (un cozonac tradițional evreiesc) și un tort cu banane și ciocolată. Și ei au reduceri la precomenzi, în două tranșe: Early Bird (5-13 aprilie) și Promo Sărbători (14-27 aprilie).

În afara ofertei de Paști, mai ai de ales dintre mulți burgeri, wraps, salate, prăjituri și torturi. A, și meniul zilei!

Rawdia

rawdia

Îți plac rodiile? Fiindcă Rawdia are o prezență mai largă. Dacă ești raw-vegan/ă (adică crudivor/ă) sau vrei doar să încerci acest tip de dietă, găsești Rawdia în București, Sibiu și Brașov. Nu vei avea parte de o ofertă de Paști, dar vei găsi alte lucruri interesante de-a dreptul: torturi îndulcite DOAR cu miere, pâinici raw (și chipsuri raw), pate de leurdă, icre de amaranth, brânzică de caju, snickers vegane și multe alte supe creme, aperitive, salate, smoothie-uri, burgeri, wraps, chiftele, dulciuri etc. Oferta este variată, dar nu este neapărat aceeași pentru fiecare dintre locații, așa că cercetează pe îndelete. Sigur vei găsi ceva pe gustul tău.

Și ei oferă meniuri ale zilei, inclusiv variante slim și detox sau imunovegan. Cu uimire am remarcat meniul „Oferă o masă caldă” prin intermediul căruia la Sibiu poți achiziționa o masă sănătoasă „pentru cineva care are nevoie”. Și nu doar de Paști, aș adăuga eu. „Iubire, restul sunt ingrediente.” Ei au zis-o.

Samsara

samsara

Samsara livrează în Cluj și București. Ciclul neîntrerupt al Samsarei oferă preparate vegane și vegetariene realizate din produse „locale și sezoniere”.

Oferta este extrem de variată. Ce zici de supa cremă de ciuperci sălbatice, hummus-ul cu ardei copt, salata cu castane sau pizza cu caju și spanac? Dar de dulceața de păstârnac copt cu vanilie, pelteaua de gutui cu spirulină sau zacusca cu caju, ce crezi? Au și ofertă de Paști: fie Easter Family meal, fie separat pască și drob cu sos de hrean, cu microsalată și cu focaccia.

Dacă te afli în Cluj (și nu sunt interdicții…) te poți răsfăța cu o mâncare haute-cuisine și în restaurantul lor cu măslin. Cât de curând și în Capitală.

Aubergine

aubergine

Și de la Aubergine, situat în Centrul Vechi, poți comanda o grămadă de mâncăruri pline de personalitate. Ai remarcat numele? Ei bine, aici vei găsi vânăta la loc de cinste. De data aceasta mâncărurile sunt preparate ȘI pentru vegetarieni sau vegani, în spiritul unei bucătării fusion ce îmbină câteva nișe (mediteraneeană clasică, arabă-egipteană, israeliană) ale arealului gastronomic mediteraneean. Ca să fie pace în lume!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *