Sănătatea digestiei ține Boala Parkinson departe

Sănătatea digestiei ține Boala Parkinson departe Sănătatea digestiei ține Boala Parkinson departe
Citește mai multe articole despre

Din ce în ce mai multe dovezi științifice sugerează o legătură între sănătatea digestiei și riscul de a dezvolta Boala Parkinson. 

Un nou studiu arată că anumite proteine-cheie în cadrul bolii se pot răspândi din tractul gastrointestinal până la creier, scrie The Guardian. Corpul uman formează în mod natural o proteină care poate fi găsită în terminațiile nervoase din creier. Dar forme ale acestei proteine care nu sunt împăturite corect se pot aduna laolaltă într-un mănunchi care pot dăuna neuronilor. De asemenea, acestea pot duce la deteriorarea sistemului care produce dopamină și dezvoltarea de probleme legate de mișcare și vorbit. Toate acestea sunt mărci clasice ale Bolii Parkinson.

Cum afectează sănătatea digestiei Boala Parkinson?

Cele mai noi studii, realizate pe șoricei de laborator, confirmă o teorie veche legată de această proteină, care spune că malformațiile apar prima oară în tractul gastrointestinal. Apoi, ele se răspândesc în creier prin intermediul nervului vag, un mănunchi de fibre care încep în trunchiul cerebral și transportă semnale din și către multe dintre organele corpului, inclusiv intestinele și stomacul.

„Sprijină și chiar oferă primele dovezi experimentale că Boala Parkinson poate începe în tractul gastrointestinal și apoi urca în nervul vag”, a declarat Ted Dawson, profesor de neurologie la Universitatea de Medicină Johns Hopkins, co-autor al studiului.

Oamenii de știință au ținut să precizeze și că felul în care se manifestă proteina respectivă este foarte apropiat de procesul asemănător la oameni.

„Avem ceea ce credem că este un model pe animale plin de acuratețe care poate fi folosit pentru a elucida mecanisme – dar și pentru a testa diverse tratamente”, a mai spus Dawson.

Un alt studiu, publicat în urmă cu câteva luni, spune că oamenii care au rămas fără apendice de timpuriu au avut ulterior un risc scăzut de a dezvolta Boala Parkinson. Experții spun că și acest studiu arată că boala începe, cel mai probabil, în tractul gastrointestinal.

Sănătatea digestiei este una dintre preocupările financiare principale ale oamenilor de știință în ultima vreme. De aceea este foarte important să vă alegeți mâncarea în cunoștință de cauză. Și să consumați alimente probiotice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *