Statele membre UE, obligate să limiteze acizii trans nesaturați din alimente

Statele membre UE, obligate să limiteze acizii trans nesaturați din alimente

Comisia Europeană a adoptat la sfârșitul lunii aprilie un regulament care limitează cantitatea de acizi grași trans nesaturați din alimente în toate țările membre ale Uniunii Europene. Produsele care nu vor fi conforme, nu vor mai intra pe piață începând cu data de 1 aprilie 2021.

Toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze cantitatea de acizi grași trans nesaturați din produsele alimentare. Cele care nu vor respecta normele impuse de Comisia Europeană nu vor mai putea fi vândute după data de 1 aprilie 2021.

Vizate sunt alimentele bogate în grăsimi procesate, cum ar fi margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, chipsurile, covrigeii, snacksurile, mâncarea semi-preparată sau supele la plic.

Conform CE, cantitatea de grăsimi trans – altele decât cele care se regăsesc în mod natural în grăsimea de origine animală – din alimente destinate consumatorilor nu ar trebui să depășească 2 grame per 100 de grame de grăsime.

Acizii trans nesaturați din alimente, limitați de Comisia Europeană

Iată ce prevede Regulamentul adoptat la 24 aprilie de Comisia Europeană:

Articolul 1: Conținutul de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală, din alimentele destinate consumatorului final și din alimentele destinate vânzării cu amănuntul, nu depășește 2 grame la 100 g de grăsime.

Articolul 2: Operatorii din sectorul alimentar, care furnizează altor operatori din acest sector alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, se asigură că acestor operatori din sectorul alimentar le sunt furnizate informații cu privire la cantitatea de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, în cazul în care cantitatea respectivă depășește 2 grame la 100 g de grăsime.

Articolul 3: Partea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 4: Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Produsele alimentare care nu sunt conforme cu prezentul regulament pot continua să fie introduse pe piață până la 1 aprilie 2021.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 24 aprilie 2019.

___________________________________________________________________________

Acizii trans nesaturați sunt unele dintre cele mai nocive grăsimi din alimente, fiind obținute pe cale industrială, nu din surse naturale. Totodată, acizii trans nesaturați sunt considerați responsabili pentru declanșarea bolilor cardiovasculare, producerea accidentelor vasculare cerebrale, pentru apariția diabetului zaharat, a obezității, cancerului și a bolii Alzheimer.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *