Am avea cu toții numai de câștigat dacă am consuma pește în loc de carne roșie și carne procesată. Cel puțin așa artă un studiu recent, realizat în Danemarca. Cei mai avantajați de această schimbare în alimentație ar fi bărbații trecuți de 50 de ani și femeile aflate la vârsta fertilității.
Studiul a fot realizat la Institutul Național de Alimentație din Danemarca și s-a realizat prin dezvoltarea unei metode de calcul a impactului pe care îl are asupra sănătății înlocuirea unui aliment cu altul. Metoda a fost creată special pentru a stabili impactul pe care l-ar avea consumul de pește în loc de carne – în special e carne roșie și procesată – asupra sănătății oamenilor, notează Sciencedaily.com. S-a ajuns, astfel, la recomandarea de a consuma săptămânal cel puțin 350 de grame de pește.
Peștele este o sursă importantă de acizi grași sănătoși și de vitamina D, însă poate conține și substanțe cu potențial efect negativ, cum ar fi metilmercurul. Pe de altă parte, carnea roșie și cea procesată conțin grăsimi saturate, iar consumul mare de grăsimi saturate în dieta danezilor este asociat cu apariția mai multor tipuri de cancer. Însă carnea roșie e și o sursă importantă de fier. Așadar, înlocuirea cărnii roșii și a celei procesate cu pește poate avea un impact important asupra sănătății oamenilor.
Sofie Theresa Thomsen, care a condus studiul, a luat în calcul raportul dintre riscuri și beneficii în ceea ce privește această schimbare în alimentație, estimând câți ani de viață sănătoasă ar putea fi câștigați. „S-a constatat că populația daneză ar putea câștiga până la 7.000 de ani de viață sănătoasă anual, dacă toți adulții danezi ar mânca pește în cantitățile recomandate, reducând în același timp consumul de carne. Estimarea se referă, printre altele, și la prevenirea a aproximativ 170 de decese cauzate de boli de inimă pe an”, a spus Sofie Theresa Thomsen.
E bine să consumi pește în loc de carne, dar ce fel de pește?
Beneficiile depind, totuși, de tipul de pește consumat și de vârsta și sexul persoanelor care fac aceste schimbări în alimentație. Cele mai mari beneficii vin atunci când consumi numai pește gras (cum este heringul sau macroul) sau o combinație de pește gras și slab. Beneficiile sunt mai mici dacă mănânci numai pește slab, iar acest lucru se întâmplă pentru că acizii grași sănătoși se află în cantități mai mari în peștele mai gras.
De asemenea, o parte importantă din beneficii se pierd atunci când singurul pește consumat este tonul, care are o cantitate mică de acizi grași, dar conține metilmercur. Studiul arată și că femeile aflate la vâsta fertilității ar trebui să evite consumul de pește cu metilmercur, substanță care poate afecta creierul copiilor nenăscuți încă.
În plus, studiul arată că danezii ar putea avea un deficit mai mic de vitamina D, dacă ar înlocui o parte din carnea roșie și cea procesată cu pește gras și slab. Deficitul de fier nu ar crește la persoanele care ar consuma pește în loc de carne roșie.
Cele mai mari beneficii ale consumului de pește (350 de grame pe săptămână, din care 200 de grame să fie pește gras) s-ar vedea la bărbații care au trecut de 50 de ani și la femeile aflate la vârstă fertilă, adică de la prima menstruație și până la menopauză.