Dacă am mânca și am bea mai responsabil, am putea preveni una din cinci morți premature, arată un studiu. Același studiu arată că mâncarea nesănătoasă ucide mai mulți oameni decât tutunul.
Zahărul și grăsimile trans sunt nocive. Dar cea mai mare problemă legată de alimentație este aceea că alimentele cu adevărat sănătoase lipsesc, în general, din alimentația noastră, după cum spun cercetătorii. Alimentația nesănătoasă e responsabilă pentru 11 milioane de decese annual, la nivel global, decese care ar putea fi evitate. Numărul este mai mare decât al deceselor cauzate de tutun, potrivit studiului citat de theguardian.com.
Problema nu este atât alimentația de tip “junk food”, adică lucrurile nesănătoase pe care le mâncăm, cât mai ales faptul că nu consumăm destule alimente sănătoase, spun cercetătorii care recomandă o mai mare promovare a consumului de legume, fructe, nuci și leguminoase.
Așadar, zahărul, grăsimile trans și mâncarea nesănătoasă sunt rele, dar și mai rău este că, în afară de acestea, nu consumăm destul de multe alimente sănătoase.
De ce mâncarea nesănătoasă ucide
Cauzele deceselor corelate cu alimentația nesănătoasă sunt, în primul rând, atacurile de cord, urmate de mai multe tipuri de cancer și de diabetul de tip 2, spun cercetătorii.
O alimentație bazată pe mâncare și băutură mai sănătoase ar putea preveni una din cinci decese din lume. Chiar dacă dietele diferă de la o țară la alta, consumul a prea puține legume și fructe, precum și consumul de prea multă sare, sunt responsabile pentru jumătate dintre decese și pentru două treimi din anii de invaliditate care pot fi atribuiți unei diete proaste.
“Descoperirile noastre arată că alimentația aflată sub standardele de calitate e vinovată pentru mai multe decese decât orice alt factor de risc, inclusiv decât consumul de tutun, ceea ce subliniază nevoia urgentă de a îmbunătăți dieta oamenilor din toate țările”, au spus oamenii de știință.
Ei sunt de părere că, în loc să-i îndemne pe oameni doar să reducă consumul de zahăr, sare și grăsimi – idee care fost în centrul dezbaterilor publice legate de alimentație în ultimii 20 de ani -, ar fi mai bine să se promoveze alternativele sănătoase de mâncare. “În general, în viața de zi cu zi, oamenii înlocuiesc ceva cu altceva. Când cresc consumul a ceva, scad consumul a altceva”, a spus doctor Ashkan Afshin, autor principal al studiului.
Nu doar să tăiem alimentele nocive, ci să și mâncăm alimente sănătoase
Populațiile din țări în care se consumă preponderant o alimentație mediteraneană mănâncă mai multe fructe, legume, nuci și leguminoase, a spus Ashkan Afshin, numind țări ca Liban, Israel și Iran. Medicul cercetător a mai spus că, totuși, nicio țară nu ajunge la nivelul optim de consum al alimentelor sănătoase.
Studiul a analizat 15 substanțe nutritive – unele bune, iar altele rele pentru organism. Problema cea mai mare este aceea că mâncăm prea multă sare și mult prea puține cereale, fructe, nuci și semințe, legume și acizi grași omega-3 din pește și fructe de mare.
Un alt factor de risc este legat de consumul mare de carne roșie și carne procesată, băuturi dulci, dar și consumul scăzut de lapte și de fibre.
Walter Willett, profesor la Universitatea Harvard și coautor al studiului, spune că ar fi bine să înlocuim carnea roșie cu surse vegetale de proteine. El mai spune că, dacă am mânca mai multe produse pe bază de soia, fasole sau alte surse vegetale de proteine, ne-am face bine și nouă, dar și planetei.
Conform studiului, alimentația săracă în substanțe nutritive este responsabilă pentru 10,9 milioane de decese, reprezentând 22% din totalul deceselor înregistrate în rândul adulților în 2017. Aprope jumătate (45%) din aceste decese au fost înregistrate în rândul persoanelor sub 70 de ani.
În același timp, tutunul a fost asociat cu opt milioane de decese, iar tensiunea arterială cu 10,4 milioane de morți.
Dintre toate țările, Israel a înregistra cele mai puține decese din cauze corelate cu proasta alimentație (89 de decese raportat la 100.000). Au urmat țări ca Franța, Spania și Japonia. Uzbekistan a fost ultima țară de pe listă, cu cele mai multe decese (892 raportat la 100.000).