Nucile ajută la scăderea tensiunii arteriale

Nucile ajută la scăderea tensiunii arteriale
Citește mai multe articole despre

Nucile ajută la scăderea tensiunii arteriale în cazul persoanelor care prezintă riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Efectul pozitiv al consumului de nuci este posibil dacă acesta face parte dintr-o dietă săracă în grăsimi saturate, conform unui studiu recent.

Consumul de nuci poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale a persoanelor care prezintă riscul de a face boli de inimă, atunci când este parte a unei alimentații sărace în grăsimi saturate.

Cercetătorii de la Universitatea Penn State din Statele Unite au înlocuit, în dieta participanților la studiu, o parte din grăsimile saturate cu nuci, examinând efectele acestui schimb. Astfel, au descoperit că, atunci când participanții la studiu mâncau nuci zilnic, în combinație cu alimente cu un conținut scăzut de grăsimi saturate, aveau o tensiune arterială mai mică.

Nucile ajută la scăderea tensiunii arteriale și reduc riscul de boli de inimă

Penny Kris-Etherton, profesor de nutriție la Universitatea Penn State, a declarat că scăderea tensiunii arteriale provocate de consumul de nuci ar putea demonstra și reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare.

Când participanții la studiu au mâncat nuci întregi, beneficiile au fost mai mari decât când au urmat o dietă cu un conținut de acizi grași similari cu cei ai nucilor, fără a consuma cu adevărat nuci. Deci se pare că nucile mai conțin și altceva ce este benefic – poate compușii bioactivi din ele, poate fibrele, poate altceva – ceva ce nu poți lua doar din acizii grași”, a spus Penny Kris-Etherton.

La studiu au participat 45 de persoane supraponderale sau obeze, cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani. Participanții la studiu au urmat, timp de două săptămâni înainte de începerea cercetării, aceeași dietă, pentru a avea același „startla debutul studiului.

După această etapă premergătoare studiului, participanții au fost împărțiți în trei grupuri diferite, cu trei diete diferite, toate trei având mai puține grăsimi saturate decât în dieta premergătoare studiului. Dintre cele trei diete, doar una a inclus nuci, pe când celelalte două au avut unele substanțe similare cu cele din nuci. 

Cele trei diete au fost urmate vreme de șase săptămâni, cu o pauză. În urma fiecărei perioade de dietă, cercetătorii au evaluat participanții în legătură cu mai mulți factori de risc cardiovascular, inclusiv tensiunea arterială sistolică și diastolică centrală, presiunea brahială, colesterolul și rigiditatea arterială.

Toate cele trei diete au avut efecte pozitive, dar dieta care a inclus nuci a avut cele mai mari beneficii. Rezultatele arată importanța înlocuirii grăsimilor saturate cu alternative mai sănătoase, cum ar fi nucile sau uleiurile vegetale.

Kris-Etherton spune că nucile ar trebui să facă parte dintr-o alimentație bună pentru inimă: „în locul cărnii roșii sau a lactatelor grase, mai bine consumați lapte degresat și nuci. Nucile sunt un bun înlocuitor al grăsimilor saturate”.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *