Un aditiv alimentar care se regăsește în multe produse din magazine poate agrava gripa, spun cercetătorii. Substanța se găsește frecvent în carnea congelată sau deshidratată și în multe alte produse procesate, iar efectul lui este de a suprima răspunsul imun al organismului față de infecții. Aditivul a fost introdus în România în 2007.
Butilhidrochinona terțiară (TBHQ) este un aditiv alimentar cunoscut mai degrabă sub denumirea de E319. Cercetătorii americani au descoperit că această substanță nu numai că agravează severitatea simptomelor pe care le are gripa, ci și reduce eficiența vaccinului antigripal, notează independent.co.uk. Tocmai din acest motiv – cred oamenii de știință – gripa nu a fost eradicată la nivel mondial.
E319 – aditiv alimentar care agravează gripa
E319, care este interzis în unele țări, printre care se află Japonia, e ceva obișnuit în alimentele bogate în grăsimi, în care este folosit drept conservant. Este un antioxidant sintetic, cu rol în prevenirea râncezirii grăsimilor.
În Europa, acest aditiv alimentar este permis în laptele praf pentru automatele de cafea, în grăsimile și uleiurile folosite în procesarea alimentelor procesate termic, în uleiurile pentru prăjit și untură, uleiul de pește, grăsimea de vită, de pui și de oaie, în nuci procesate, unt de nuci și paste tartinabile din nuci, în amestecuri pentru prăjituri, în carne deshidratată procesată termic, în supe deshidratate și snacksuri din cereale.
“Studiile noastre arată că șoarecii cărora li s-a administrat o alimentație cu TBHQ au avut un răspuns imun mai slab față de infecția cu gripă. TBHQ a suprimat funcția a două tipuri de celule T, ceea ce a provocat mai multe simptome severe pe parcursul îmbolnăvirii de gripă”, a spus Robert Freeborn, de la Universitatea de Stat din Michigan.
Celulele T sau limfocitele T au un rol central în imunitatea mediată celular, fiind implicate în răspunsul imun pe care îl are organismul față de mai multe boli. Așadar, TBHQ poate avea un rol important și în alte infecții.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că apariția unei epidemii de gripă este doar o chestiune de timp.
E319 în România
Potrivit infocons.ro, organizație pentru protecția consumatorilor din România, E319 este un aditiv alimentar care se găsește în diverse grăsimi animale sau vegetale, cât şi în amestecuri pentru patiserie, snacksuri, supe şi ciorbe instant, sosuri, fructe procesate, cereale preparate, suplimente nutritive, mirodenii, produse din carne, cartofi deshidrataţi, arome şi lapte praf pentru distribuitoarele automate.
Aceeași autoritate afirmă că acest aditiv are efect cancerigen cert asupra animalelor de laborator, iar la om este responsabil de efecte secundare serioase, printre care reacţii alergice, leziuni la nivel celular, inclusiv la nivelul ADN-ului, declanşarea unor procese tumorale gastrice.
În România, acest aditiv nu a fost permis până în 2007, când, din raţionamente politico-economice a fost introdus.
Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor alimentelor!