STUDIU Zahărul nu te face mai energic. Dimpotrivă

STUDIU Zahărul nu te face mai energic. Dimpotrivă
Citește mai multe articole despre

Zahărul nu te face mai energic, nu îmbunătățește starea de spirit, ba chiar poate să te facă mai lent și mai obosit imediat după ce-l consumi, arată un nou studiu.

O echipă de cercetători a analizat mitul conform căruia zahărul acționează ca o explozie de energie, îmbunătățindu-ți starea de spirit. Ei au colectat date de la 31 de studii pe această temă, la care au participat, în total, 1.300 de adulți. Analiza a urmărit efectele zahărului asupra mai multor aspecte ale stării de spirit, inclusiv furia, starea de alertă, deprimarea și oboseala. Au luat în calcul inclusiv cantitatea și tipul de zahăr consumat, dar și dacă implicarea în activități fizice sau mentale au vreun impact asupra stării de spirit, potrivit sciencedaily.com.

Cercetători: zahărul nu te face mai energic

Cercetătorii au aflat că:

  • Consumul de zahăr nu te face mai energic, nu are vreun efect asupra stării de spirit, îndiferent cât zahăr consumi sau dacă te implici în activități solicitante după ce îl consumi.
  • Oamenii care consumă zahăr se simt mai obosiți și mai puțin activi decât cei care nu îl folosesc.
  • Ideea că zahărul crește nivelul de energie e un mit care nu are vreun adevăr în spate.

“Sperăm că aceste descoperiri vor risipi mitul conform căruia zahărul îți dă o cantitate mare de energie și că politicile de sănătate vor încerca să scadă consumul de zahăr”, a spus Elizabeth Maylor, profesor care a participat la analiză.

“Ideea că zahărul poate să-ți îmbunătățească starea de spirit a influențat major cultura populară, atât de mult încât oameni din toată lumea consumă băuturi cu zahăr adăugat ca să fie mai energici și să combată oboseala. Descoperirile noastre arată clar că aceste idei nu se susțin. Dacă zahărul are un efect, atunci acela este unul care te face să te simti mai rău”, a spus și doctor Konstantinos Mantantzis.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *