Taxa pe carne, propusă de politicienii germani

taxa pe carne Imagine Free-Photos via Pixabay

Mai mulți politicieni germani au propus ideea de taxă pe carne ca un fel de taxă pe viciu, asemănătoare cu cele pe țigări și alcool. Această mișcare ar putea însemna începutul unui val european, din moment ce alte state iau în considerare taxe asemănătoare. Scopul taxei este descurajarea cetățenilor în a consuma o cantitate extremă de carne. 

Taxa pe carne vine ca răspuns al iubirii excesive pe care lumea întreagă o are pentru produsele din carne. Problema este că această iubire aduce o contribuție masivă la schimbările de climă, care nu mai sunt doar o amenințare pe viitor, ci o realitate zilnică pentru o mare parte din noi. În Germania, există deja taxe pe țigări și alcool și în anumite orașe chiar o taxă pe băuturile răcoritoare. Așa că politicieni din tot spectrul politic german au propus taxa pe carne sau mai degrabă creșterea taxei pe valoare adăugată (TVA) pentru produsele din carne, de la 7% la 19%. Ei speră astfel că așa vor ajuta și mediul, dar și bunăstarea animalelor.

Dar ce plănuiesc să facă cu banii în plus veniți la buget din această taxă? Politicienii vor să o investească mai departe în cauzele menționate mai sus. „Sunt în favoarea abolirii reducerii de TVA pentru carne și folosirea fondurilor pentru îmbunătățirea vieții animalelor”, a spus Friedrich Ostendorf, purtătorul de cuvânt pentru politici agricole ale Partidului Verzilor.

Alte țări iau în considerare taxa pe carne

Taxa pe carne ar putea ajunge să fie un trend în Europa, având în vedere că există și alte țări care iau în considerare măsuri asemănătoare. Printre ele se numără Danemarca și Suedia.

Creșterea de animale pentru consumul de carne este una dintre cele mai dăunătoare activități pentru mediu. Miliarde de animale sunt crescute anual pentru acest scop, în condiții pline de cruzime. Un raport major al Națiunilor Unite apărut săptămâna trecută ne-a comunicat că, dacă vrem să ne luptăm cu schimbările climatice, ar trebui să facem schimbări majore în ceea ce privește felul în care folosim pământul și creștem hrana. Același raport ne recomandă să cultivăm mai multe produse vegetale. Mai ales că regimul alimentar bazat pe aceste produse este mult mai sănătos pentru noi. Mai bine să consumăm niște pește decât carne?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *