Vești bune pentru cei cu boala celiacă. S-a inventat grâul care descompune glutenul

S-a inventat grâul care descompune glutenul

Cercetătorii de la două universități din SUA au creat o varietate de grâu care poate fi consumat de către persoanele care au boala celiacă sau intoleranță la gluten. Cereala încă nu e disponibilă pentru consumatori.

În cazul persoanelor care suferă de boala celiacă sau au intoleranță la gluten, consumul de alimente cu gluten poate duce la malnutriție, greață și probleme digestive severe în cazul celor cu boala celiacă. De aceea, cercetătorii de la universitățile Washington State și Clemson din SUA au creat un nou genotip de grâu. Acesta nu numai că poate fi mâncat de cei care, în mod obișnuit, nu pot consuma gluten, ci și ajută la combaterea afecțiunii.

Cei care au creat acest tip de grâu spun că soiul dezvoltat de ei este diferit din punct de vedere genetic de alte soiuri, prin faptul că are încorporate enzime concepute pentru a descompune proteinele de gluten care provoacă boala în organism.

Noua cereală ar putea trata boala celiacă

“Prin intruducerea remediului pentru alergii la grâu și gluten chiar în grâu, le oferim consumatorilor o terapie simplă, la cost redus. De asemenea, reducem pericolul care vine de la contaminarea cu grâul obișnuit, din moment ce enzimele din grâul nostru descompun glutenul și din acela”, a spus Sachin Rustgi, asistent profesor de reproducere moleculară la Universitatea Clemson.

Această varietate nouă de grâu nu numai că conține mai puține proteine care pot declanșa boala, dar și reduc prezența glutenului nedigerabil cu două treimi.

În prezent, enzimele nu sunt stabile la căldură, ceea ce înseamnă că beneficiile acestui tip de grâu nu sunt valabile atunci când gătești grâul, dar oamenii de știință lucrează acum la acest aspect. Grâul fără gluten este încă în proces de cercetare și nu este încă disponibil pe piață.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *