Vinuri și bucate dobrogene, 18-20 octombrie

vinuri și bucate Dobrogea gustoasă la congres.

Cine nu are o Dobroge să facă bine să-și cumpere, măcar de dragul papilelor gustative și al palatului bucal. Noi avem chiar originalul, iar un congres inițiat recent și dedicat bucatelor și vinurilor de la noi, va promova la acest mijloc de toamnă, exact bucătăria și terroir-ul dobrogean.

Principalul motor aflat în spatele inițiativei reunește pasionați ai culturii gastronomice, oameni din HoReCa și chiar un sociolog în toată regula. Pot fi etichetați ca platformă de promovare a României sau ca o mișcare de idei. Participanții la prima ediție a Congresului regional de bucate și vin, desfășurată la ARCUB Centrul Vechi în 2017, și-au propus, cu manifest și petiție și tot tacâmul, să ceară statului înființarea unei zile naționale, zi liberă legal firește, destinată promovării vinurilor și bucatelor românești, deci și producătorilor, economiei, turismului și identității de țară. Statul a răspuns în 2019 prin Legea nr. 79 din 25 aprilie prin care se instituia Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc, în prima duminică a lunii octombrie, încurajând manifestările în acest sens pe tot cuprinsul țării.

La această ediție a congresului este vorba despre o manifestare ce va avea loc la Tulcea, formată din două componente: conferință și degustare. Prima, o reuniune business-to-business, va fi menită dezbaterilor, tête-à-tête-urilor și luărilor de cuvânt legate de branding-ul dobrogean, identități gastronomice locale/regionale și strategii de punere în valoare a acestora. Cea de a doua va fi o liberă și deschisă expoziție cu degustare de produse/rețete specifice regiunii. Dacă te gândești la pește de Deltă/Dunăre și la vinuri dobrogene, te gândești bine, dar, se spune, ar mai fi și alte surprize. Startul este dat vineri 18, cu seara festivă de deschidere (cu bilet și rezervare) la restaurantul La Liman, locul în care, dealtfel, se va desfășura evenimentul și pe parcursul următoarelor două zile. Pe 19-20 accesul va fi liber. Nici numele restaurantului nu e o vorbă aruncată în vânt, atâta vreme cât îl găsești chiar pe malul Dunării.

Este octombrie acum, iar bucureștenii sunt invitați în mod special să se alăture tulcenilor. Prin urmare ar mai fi și ideea de extrasezon. Căci nu puțini sunt aceia care îndrăgesc Marea sau Delta în afara sezonului, dar mai cu seamă toamna, când, pe lângă liniște și spațiu, totul capătă acel ceva, mai greu de redat în cuvinte. Acum poate, ar fi din nou un moment bun ca să mai ieșim la liman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *