Sucul de ţelină – efecte, contraindicații și mod de preparare

Sucul de țelină și țelina Imagine de pelambung de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Anthony William, autorul mai multor cărți de nutriție și sănătate publicate în Statele Unite, povestește în cărțile lui despre sucul de țelină, o licoare miraculoasă care vindecă aproape toate bolile cronice, inclusiv pe cele autoimune.

Am fost intrigată despre informațiile oferite de William, am testat sucul eu însămi și de aceea am decis să vă scriu astăzi despre el. În sprijinul informațiilor de mai jos stă un meta-studiu foarte strict ce regrupează alte 9 studii serioase, efectuate in vivo (pe cobai) sau in vitro. Acestora li se adaugă mărturiile multor persoane care au încercat sucul de țelină şi au avut rezultate uluitoare mai ales în domeniul dermatologic (acnee, psoriazis, eczeme etc.). Numeroase fotografii, declarații, articole şi ştiri despre acest subiect pe reţele de socializare, și în general pe Internet.

Ce conține sucul de țelină

Țelina conține niveluri ridicate de vitamina K și cantități apreciabile de vitamina A, vitamine B-2 și B-6, şi vitamina C și antioxidanţi importanţi. Țelina este, de asemenea, o sursă bună de nutrienți:

  • acid folic
  • potasiu
  • mangan
  • acid pantotenic
  • fibre dietetice

Beneficiile sucului de țelină

Efectele sucului de țelină asupra sănătății, așa au fost ele raportate de consumatori, sunt multe, de aceea le voi prezenta în lista de mai jos doar pe cele mai importante și mai credibile:

  • reduce balonarea
  • vindecă acneea
  • adjuvant în tratarea eczemelor și psoriazis
  • anti-inflamator
  • suport în menţinerea greutății
  • ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos
  • susține nivelul colesterolului
  • reduce riscul apariției ulcerului
  • luptă împotriva bacteriilor și a virsului Epstein-Barr

Lista cu beneficii a sucului de țelină ar fi atât de lungă, încât aș putea scrie la nesfârșit. Din propria mea experiență, după o lună în care îl vei adăuga în dietă, vei fi uimit de câtă energie ai și de cât de multe afecțiuni vor fi vindecate sau ameliorate. La început am crezut că e doar o modă trecătoare, dar trebuie să admit că în cazul meu niciun alt suc pe care l-am încercat nu a avut rezultate atât de rapide și de eficiente.

Mai merită menționat că într-un studiu efectuat pe cobai diabetici, tratamentul cu un extract din semințe de țelină a modificat nivelul glucozei și insulinei, a îmbunătățit greutatea și a crescut activitatea enzimelor antioxidante. Un alt studiu a descoperit că extractul de frunze de țelină a redus tensiunea arterială, colesterolul și trigliceridele la animale cu hipertensiune arterială.

Contraindicații:

Chiar dacă beneficiile sucului de țelină sunt multe, unii oameni nu îl pot tolera și consuma. Printre efectele adverse ale unui consum de suc de țelină în doze medicale, se pot număra:

  • reacțiile alergice
  • creșterea sensibilității la soare (atunci când sucul e aplicat pe piele)
  • hipotensiune
  • creșterea riscului de sângerare pentru persoanele cu hemofilie
  • inflamația rinichilor

Tratamentul cu țelină nu este recomandat femeilor gravide sau care alăptează și nici persoanelor care urmează să sufere operații chirurgicale. Administrarea de suc de țelină trebuie oprită cu 2 săptămâni înainte de operațiile ce presupun anestezie totală.

Majoritatea oamenilor îl tolerează însă extrem de bine, profitând la maximum de efectele acestui suc vegetal. În general vorbind, chiar dacă nu sunt încă suficiente studii relevante făcute pe oameni, nu cred ca ai ce pierde dacă încerci sucul de țelină. Cel puţin te hidratezi şi primești suficiente minerale şi vitamine pentru un boost de energie.

Rețeta sucului de țelină

Dintr-un buchet de frunze de țelină (apio) ies cam 250 ml de suc de țelină stors, la storcătorul cu ac melcat. În cartea “Medical Medium” se recomandă să bem 500ml dimineața, pe stomacul gol. Așadar avem nevoie de două pacheţele de frunze de țelină, ale căror frunze le spălăm bine, le adaugăm în storcător, iar sucul atfel obținut îl bem cu paiul, încet, înainte de micul dejun.

Dacă nu ai storcător, poți prepara sucul și la blender. Se spală frunzele, se adaugă în blender, cu foarte puțină apă. Compoziția rezultată se strecoară printr-o plasă fină sau tifon. Sucul obținut se consumă în locul cafelei de dimineață.

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

2 comentarii

  1. Eu am o gastrită și constipație. Observ că dacă pun ghimbir, mă doare colonul. Oare de la ghimbir este? Mulțumesc!

    • V-am răspunde cu drag, dar în situația în care aveți anumite afecțiuni sau sensibilități cronice, cel mai bine e să vă consultați cu doctorul de familie sau cu un medic nutriționist autorizat. Unele alimente au efect iritant, altele sunt calmante, unele dau intoleranțe sau alergii. Medicul vă va examina cazul cu atenție și vă va recomanda ce vi se potrivește mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *