Supa concentrată de oase, beneficii pentru organism

Oase pentru supa de oase Imagine de RitaE via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Supa de oase merită o atenție aparte. De ce spunem acest lucru? Pe lângă faptul că ne aduce aminte de copilărie și de gustul ciorbei delicioase preparate de bunici, oamenii de știință spun că este un super aliment.

Supei de oase abia recent i-au fost recunoscute meritele în articolele științifice de specialitate. Cele mai multe studii susțin că are o mulțime de beneficii pentru organismul uman și nu numai: dacă sunt persoane care nu suportă să consume carnea din mâncare, aceștia au posibilitatea să își ia necesarul de proteine din supa de oase, dacă aceasta este integrată în mâncarea pe care o consumă.

Cum se prepară supa concentrată de oase

Înainte de a afla care sunt beneficiile supei de oase, hai să vezi cum se prepară. Nu este nimic complicat, mai degrabă ai nevoie de răbdare pentru că totul se fierbe la foc mic timp de 12 ore.

Pentru această rețetă avem nevoie de cât mai multe feluri de oase: vită, miel, pasăre, pește și porc. Pe lângă oase și apă poți adăuga și legumele și condimentele care îți plac. Deși este extrem de simplu de făcut, ai nevoie de un mic truc pentru ca mineralele din oase să își facă treaba așa cum se cuvine: adaugă și 2-3 linguri de oțet.

Rezultatul celor 12 ore de fierbere, adică supa concentrată de oase, se poate consuma ca atare sau poate fi inclusă în diverse preparate.

Pentru a o păstra proaspătă cât mai mult timp o poți răci, strecura, pune în recipiente și depozita în congelator.

Beneficiile supei de oase

Cele mai importante beneficii ale consumului de supă de oase sunt gelatina și colagenul pe care le obții prin fierberea îndelungată.

  • Gelatina joacă un rol important în funcționarea corectă a intestinului subțire și asigură o digestie sănătoasă.
  • Tot gelatina este cea care contribuie la sănătatea părului și a unghiilor. Le ajută să crească mai repede și mai frumos.
  • Colagenul este printre cele mai importante elemente ale pielii și ale sistemului osos și muscular. Acesta contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire, dar ajută foarte mult și articulațiile și oasele.
  • Supa de oase are un conținut mare de calciu și magneziu. Se spune că atunci când consumi supa, acestea se pot absorbi mult mai ușor de către organism decât atunci când apelezi la suplimentele din farmacii.
  • Prolina și glicina sunt doi aminoacizi esențiali care sunt extrem de importanți atunci când vorbim despre combaterea anxietății, a insomniei sau a depresiei. Tot ei susțin și memoria sau concentrarea.
  • Supa de oase este recomandată și adulților sau copiilor care au probleme cu dantura, mai precis cu demineralizarea dinților. Dacă consumi regulat supă de oase și te concentrezi mai mult pe regulile de îngrijire a dinților, îți poți reface smalțul sau poți reduce apariția cariilor.

Cum poți integra supa concentrată de oase în alte preparate

Datorită consistenței sale, supa de oase poate fi introdusă fără prea mult efort în alimentație. Iată câteva exemple:

  • Supa de oase poate fi adăugată alături de sucul de roșii în sosuri pentru chiftele sau paste.
  • Se poate folosi în loc de apă la supa sau ciorba preferată a familiei.
  • În supa de oase poți fierbe orez sau o poți adăuga la piureul de cartofi în loc de lapte.
  • Practic o poți include în orice preparat în loc de apă, lapte sau alte ingrediente lichide.

Ești curios să încerci? Lasă-ne în comentarii părerea ta după ce ai gustat această supă minune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *