Tot ce trebuie să știi despre condimente: cum le folosești și cum le combini

Condimente Foto: Pixabay
Citește mai multe articole despre

E foarte posibil ca atunci când mănânci o friptură suculentă de vită sau o roșie cărnoasă culeasă direct din grădină să nu mai ai nevoie decât de câțiva fulgi de sare de mare. Adică unul dintre cele mai nobile condimente din lume. Câteodată, mâncarea e perfectă exact așa: simplă. Alteori, perfecțiunea poate să însemne arome tari, parfumuri vibrante, gusturi năucitoare, culori aprinse. Da, condimentele sunt o lume întreagă și, la fel ca în lumea oamenilor, unele combinații chiar par făcute în Rai.

Pentru a nu fi redundanți, vom nominaliza doar la început sarea și piperul negru, care sunt deja mai mult decât niște condimente universale: sunt un stil de viață. Cu excepția unor cazuri medicale, în care consumul lor – în special al sării – trebuie diminuat sau chiar stopat – ele sunt folosite în toată lumea, în aproape orice fel de mâncare și chiar în deserturi.

Monedă de schimb și motiv de război

Din fericire, azi ne permitem să le folosim oricând, mai ales că sarea nu mai e „monedă de schimb“ (soldații romani primeau salarium, adică erau plătiți cu… sare), iar piperul nu mai e „aurul negru“ deținut doar de nobili. Și nici nu mai provoacă războaie, așa cum se întâmpla în urmă cu niște secole (da, nucșoara a fost motivul pentru care Olanda a declarat război Marii Britanii).

Condimentarea nu este doar un mod de a face mâncarea mult mai gustoasă, ci și de a o conserva, iar mirodeniile au și un rol important în digestie. Totuși, atunci când ai un ingredient de foarte bună calitate, este păcat să-i denaturezi gustul condimentându-l excesiv, cred cei mai mulți bucătari, fie că este vorba de o bucată bună de carne, de legume de sezon sau de pește proaspăt pescuit. Principiul „mai puțin înseamnă mai mult“ se aplică perfect în aceste cazuri.

Condimente pentru carne

Vita rozmarin

Însă atunci când prânzul tău este aceeași bucată fadă de piept de pui sau cotlet la grătar, puțină culoare și aromă ar prinde bine. Da, viața poate fi colorată chiar și la dietă, chiar și cu puține calorii. Căci ai nevoie doar de câteva arome pentru a transforma total o banală friptură, fie ea de pui, porc sau vită.

Una dintre cele mai facile metode de marinare a cărnii, în special de pui sau de curcan, este marinarea în iaurt, în care adaugi condimentele preferate, iar aici plaja este foarte largă. Cu aceste tipuri de carne poți folosi ierburi aromatice (sau amestecuri): cimbru, busuioc, rozmarin, tarhon. Alte condimente potrivite sunt coriandrul măcinat, piperul alb, turmericul, boiaua dulce și iute, boiaua afumată, chimionul pudră, scorțișoara măcinată. Pentru carnea de porc poți folosi tot ceea ce am enumerat mai sus, dar și măghiran sau salvie, a cărei aromă extrem de puternică contrabalansează gustul cărnii. Condimentele „dulci“, precum nucșoara și chimenul, sunt perfecte în cârnații de porc.

Uleiul de măsline are un rol important în marinarea și frăgezirea cărnii, așa că nu ar strica să-l adaugi și pe el în combinație. Același lucru se poate spune și despre usturoi. Fie că îl folosești proaspăt, fie în varianta deshidratată, nu e niciodată prea mult usturoi.

Ierburi aromatice precum oregano și cimbru completează aroma cărnii de vită, rozmarinul și menta sunt perfecte pentru miel sau oaie, atunci când e vorba de o friptură la cuptor, în timp ce amestecurile de mirodenii orientale (coriandru, chilli, chimion, scorțișoară măcinată, anason stelat, ghimbir, piper Sichuan) sunt ideale în preparatele din carne tocată sau în tocănițe de tip curry.

Condimente pentru pește și fructe de mare

Peste gratar condimente

Peștele și fructele de mare au nevoie de arome subtile, nu foarte puternice, de miresme florale precum cele de lemongrass, oregano, piper roșu, coriandru proaspăt, busuioc, citrice (lămâie, lime, calamansi, kafir lime). Ghimbirul proaspăt, șofranul și ardeii iuți sunt unele dintre aromele puternice potrivite peștelui, la fel ca și usturoiul.

Condimente pentru brânzeturi

branza verdeturi

Brânzeturile, fie că vorbim de cele proaspete sau de cele maturate, sunt bune prietene cu ierburile aromatice: busuioc, oregano și cimbru. Însă fulgii de chili și boabele de piper (roșu, verde) sunt minunate dacă vă place gustul picant.

Condimente pentru legume

Tot ce trebuie să știi despre condimente: cum le folosești și cum le combini - 1

Legumele precum cartofi, morcovi, dovlecei și leguminoasele – fasole, năut, linte, bob – pot fi și ele preparate în diverse feluri, iar condimentele care li se potrivesc cel mai bine sunt cele orientale: baton de scorțișoară, foi de dafin, semințe de schinduf, chimion, coriandru boabe, boabe de muștar, sumac. Însă și mărarul, pătrunjelul, tarhonul, cimbrul sau hasmațuchi aromatizează de minune supele și ciorbele preparate din boabe uscate.

Condimente pentru ouă

Salata oua cu chives

Un aliment versatil și foarte hrănitor, ouăle pot fi preparate în nenumărate feluri. Pentru cele fierte, salata de ouă și omlete poți folosi ierburi proaspete: mărar, pătrunjel, tarhon, chives, funze de usturoi verde. Pentru ouăle umplute sunt potrivite condimente cu o aromă mai tare: pudră de muștar, ulei de muștar, chimion, paprica dulce, iute sau afumată, sumac.

Condimente pentru orez

Orez cu sofran

Banala garnitură de orez fiert nu mai trebuie să fie banală de-acum înainte. Dacă adaugi la fierbere, în apă, câteva cuișoare, câteva păstăi de cardamom verde sau o steluță de anason – sau chiar pe toate trei deodată – o vei transforma total. Iar șofranul, cel mai scump condiment din lume, îi va da o culoare vibrantă și o aromă incredibilă.

Mixuri și sosuri

Condimente bazar

Pe lângă toate acestea, puteți folosi oricând pentru condimentare sau aromă sosul de soia, (care va da în principal gustul sărat în preparate asiatice, dar nu numai), sosul de pește, sosul iute Tabasco, pasta de ardei iute harissa, uleiurile aromatizate, mixul five spice (anason stelat, cuișoare, scorțișoară, piper Sichuan, fenicul),  pudra masala (mixuri de condimente pudră, în India se spune că sunt atâtea tipuri de masala câte gospodine există).

Însă ceea ce vă va convinge cu adevărat va fi o plimbare într-un bazar din Orient sau într-un magazin de condimente – iar în Piața Obor găsiți câteva chiar bine aprovizionate. Sigur nu veți pleca singuri acasă, căci, așa cum spuneam, unele combinații chiar sunt făcute în Rai.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *