Primăvara e sezonul ideal pentru cei care vor să mănânce verdețuri crude, în special frunze pentru salate. Deși poate le-ai ignorat în copilărie, frunzele de păpădie ar trebui și ele căutate ori de câte ori ieși în natură.
Primăvara își face simțită prezența nu numai în natură, ci și pe tarabele din piață și în magazine. Găsești multe verdețuri, fructe și legume de sezon, dar unele dintre ele sunt, din păcate, ignorate. Așa cum este cazul cu frunzele de păpădie, pe care parcă americanii și alții care nu au acces atât de ușor la ele le apreciază mai mult decât noi.
În România, păpădia crește pe marginea drumului, pe izlazuri, la margine de pădure, prin curțile de la sate. Crește peste tot pe unde găsește un petic de pământ. Cu toate acestea, singura utilitate pe care i-o găseam în copilărie era să-i suflăm puful în timp ce ne puneam câte-o dorință și să facem brățări și inele din tulpina ei.
Dar păpădia e bună și la altceva, mai ales înainte de a înflori, când frunzele de păpădie sunt tinere și fragede.
Ce trebuie să știi despre frunzele de păpădie
De unde să le iei: Există și plantații de păpădie, de unde o poți cumpăra, dar e bună și păpădia care crește în sălbăticie, mai ales că e foarte probabil ca aceea să nu fie stropită cu pesticide sau alte substanțe. Totuși, spală bine de tot frunzele de păpădie înainte de a le consuma.
Când le găsești: Din martie și până în mai-iunie ai șanse să găsești păpădie neînflorită, în funcție de zona în care locuiești.
Ce să culegi: Frunzele de păpădie pe care le culegi trebuie să aibă o culoare puternică, să fie ferme, iar tulpinile plantei să fie subțiri.
Ce gust au: Gustul frunzelor de păpădie e ușor amărui și puțin picant.
Beneficii pentru sănătate: Frunzele de păpădie au vitamina A, vitamina K și calciu. De asemenea, se crede că reduc umflăturile și inflamațiile.
Cum să le mănânci: Fă salate cu frunze de păpădie, la care să adaugi ingrediente bogate, cum ar fi brânză de capră, bacon prăjit și ouă. Le poți găti ușor pe grătar, ca să le mai iei din amăreală, și apoi să le combini cu pancetta și smochine. De asemenea, le poți sota sau căli, la fel cum faci cu spanacul, sau le poți adăuga într-un smoothie verde.