La an nou, obiceiuri alimentare sănătoase noi? Ideea asta sună excelent. Dar cu ce ar trebui să începi? Nu-ți face griji, te ajutăm noi!
Există foarte multe studii legate de știința longevității și de obiceiurile alimentare sănătoase. Și câteodată poate fi greu să le sortezi. Dar vestea bună este că nu trebuie s-o faci. Pur și simplu poți citi cele câteva reguli elementare expuse mai jos și apoi să le aplici în rutina ta zilnic, în limita posibilităților.
Frumusețea acestor reguli este că nu trebuie să-ți schimbi viața drastic și dintr-odată, ci doar să începi să le urmezi încetul cu încetul și să le integrezi în viața ta. Astfel, schimbările se petrec într-un mod mai echilibrat. Și nici nu vei pune prea multă presiune pe tine.
5 obiceiuri alimentare sănătoase pentru longevitate (și fericire)
1. Mănâncă produse din carne de maximum două ori pe săptămână
Toată lumea te va sfătui să nu mănânci prea multă carne în fiecare săptămână. Mai ales din moment ce carnea roșie și carnea procesată sunt legate din ce în ce mai des de diferite tipuri de cancer. Potrivit regulilor dietei mediteraneene, două porții de carne pe săptămână este nivelul optim de consum. Și dacă tot suntem aici, dacă poți, asigură-te că acele produse de carne pe care le consumi provin din surse de încredere.
Dacă ești carnivor convins, așa ca mine, încearcă să reduci consumul de carne progresiv, într-o perioadă mai lungă de timp. Va fi mai simplu de gestionat.
2. Bazează-te pe produse vegetale
Asigură-te că o mare parte din mâncarea pe care o consumi este de origine vegetală. Mănâncă legume atunci când ele sunt în sezon. Orice îți rămâne poți transforma în murături sau le poți deshidrata. Mănâncă multe verdețuri, legume crucifere, grâne integrale și fasole. Toate acestea îți vor oferi mai mulți ani pe planetă.
Și nu te teme să ieși din zona ta de confort. Încearcă noi ingrediente găsite la piață. În ultima vreme am tot încercat să gătesc cu ingrediente pe care nu le mai gustasem.
3. Pește, pește, pește
Dacă reduci din carne pe care o mănânci de obicei, ai putea să înlocuiești unele dintre aceste porții cu preparate din pește. Poți să mănânci o porție mică în fiecare zi sau una mare de câteva ori pe săptămână. Dar mulți pești sunt bogați în acizi grași omega-3 și omega-6, aminoacizi care sunt grozavi pentru tine. Alegerea îți aparține, poți să decizi între sardine, anșoa, cod, dar și somon și macrou.
4. Lasă nucile să te cucerească
Majoritatea tipurilor de nuci reduc colesterolul nociv și sunt o gustare grozavă pentru momentele când ești copleșit de pofte între mese. Există atât de multe tipuri de nuci și toate sunt delicioase. Unele sunt ceva mai grase decât altele, dar de aceea e bine că ai parte de varietate cînd vine vorba de ele. Alege fistic într-o zi, nuci în alta și nu uita de migdale.
5. Alege mai puțin zahăr
Da, suntem siguri că știi asta deja, dar merită să tot repetăm. Zahărul are tendința de a se ascunde în produsele pe care le cumperi la supermarket, așa că acordă mai multă atenție etichetelor. Și noi iubim dulciurile, așa că înțelegem, dar câteodată, ca în acest caz, mai puțin înseamnă mai mult, mai ales când vine vorba de speranța de viață.