Ulei sau untură – în ce e mai sănătos să prăjești alimentele?

Untură de casă Foto: Wikimedia
Citește mai multe articole despre

Există o părere unanim răspândită – aceea că uleiurile, untura și grăsimile în general nu sunt benefice pentru organism. Însă în lupta dintre uleiul de floarea soarelui și untura de porc, două dintre cele mai faimoase tipuri de grăsimi folosite la prăjirea alimentelor, triumfătoare pare a ieși nimeni alta decât… untura.

Când prezintă uleiurile un risc pentru sănătate

Când grăsimile și uleiurile sunt încălzite, mai ales la temperaturi mari, structura lor chimică se modifică și încep să elibereze substanțe nocive, pe care studiile le-au asociat cu apariția bolilor de inimă sau a unor tipuri de cancere. Are loc procesul de oxidare, în care grăsimile și uleiurile reacționează cu aerul și produc substanțe numite aldehide și peroxizi lipidici. Atunci când grăsimile și uleiurile râncezesc, același lucru se întâmplă. Aldehidele sunt cele care pun probleme pentru sănătate, deoarece inhalarea sau consumul lor au fost asociate cu un risc mai mare de cancer sau de afecțiuni ale inimii.

De aceea, experții în sănătate recomandă oamenilor să nu folosească, de pildă, uleiul de măsline la gătit (este mai indicat să fie utilizat în stare crudă), ci mai degrabă pe cel de floarea soarelui, care are o rezistență mai mare la căldură, fără a produce atât de mulți agenți cauzatori de cancer. Punctul de rezistență la căldură pentru uleiul de floarea soarelui este de 225 de grade Celsius, al uleiului de porumb este de 230 grade Celsius, iar cel al uleiului de măsline extravirgin este situat între 160-190 grade Celsius.

Care este adevărul despre untură?

Pe de altă parte, atunci când este vorba de prăjeli, untura de porc este văzută drept o alternativă mai sănătoasă a uleiului de floarea soarelui. De ce?

Pentru că este o sursă de grăsime animală nesaturată pe care o obținem 100% natural și care conține acid oleic, un acid gras benefic pentru organism, mai ales în cazul depresiei. Pe lângă 39% grăsimi saturate, 45% grăsimi mononesaturate și 11% polinesaturate, untura de porc are vitamina D în componența sa, care ajută la o mai bună asimilare a calciului în organism și la menținerea echilibrului hormonal. Ca să nu mai vorbim de faptul că poți prăji în untură atât carne, cât și gogoși sau cartofi prăjiți, mai ales că gustul preparatelor nu va fi alterat.

Așadar, ulei sau untură – ce vei alege de acum înainte?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *