Urzica, una dintre vedetele primăverii

Urzica, una dintre vedetele primăverii - 1 Urzica, una dintre vedetele primăverii. Imagine de klimkin - Pixabay
Citește mai multe articole despre

Mai puțin aspectuoasă și prietenoasă, gata oricând să te înțepe, urzica este, totuși, una dintre vedetele primăverii și o plantă foarte versatilă.

Bogată în proprietăți nutritive, aceasta oferă multe beneficii organismului. Este utilizată atât pentru prepararea unor feluri de mâncare, cât și în diferite produse cosmetice sau remedii naturale.

Nici nu se încălzește bine afară și urzica își face apariția peste tot: de-a lungul drumurilor, dar și în zonele verzi (parcuri, grădini).  Este răspândită în toată lumea și poate crește spontan în orice loc până la o altitudine de 2.500 de metri. Preferă însă locurile umede din apropierea zonelor locuite, adică cele cu mult azot, cum sunt grădinile sau fermele de animale.

Să descoperim împreună caracteristicile sale!

Proprietăți și beneficii ale urzicii

Frunzele de urzică conțin o cantitate mare de clorofilă, a cărei compoziție chimică este similară cu cea a hemoglobinei prezente în sângele nostru. Tocmai de aceea, urzicile sunt recomandate persoanelor care suferă de anemie: acidul folic și fierul, elemente conținute în urzici, sunt fundamentale pentru stimularea producției de globule roșii.

Trebuie amintit, de asemenea, că frunzele de urzici sunt bogate în minerale precum potasiu, calciu, mangan, magneziu, fosfor și siliciu, utile pentru stimularea sistemului imunitar. Din compoziția urzicilor nu lipsesc nici vitaminele, în special C, A și K, utile pentru tonifierea, remineralizarea și refacerea organismului mai ales după o boală. De asemenea, urzica este foarte bogată în acid galic și formic, histamină dar și acetilcolină, proteine și aminoacizi.

În plus, urzica mai conține ingrediente active cu proprietăți curative, cum ar fi flavonoide (antioxidanți), acizi fenolici, tanini și polizaharide. Datorită acestora, urzica se laudă cu proprietăți:

  • Antioxidante;
  • Antimicrobiane;
  • Astringente;
  • Analgezice;
  • Purificatoare și diuretice.

Iată câteva proprietăți vindecătoare ale urzicii:

  • detoxifică organismul, ajută la diureză și alcalinizează sângele, facilitând eliminarea toxinelor și a metaboliților acizi. Este recomandată în: boli reumatice, artrită, gută, pietre la rinichi;
  • hemostatice (oprește sângerarea) și vasoconstrictoare;
  • ajută digestia și îmbunătățește asimilarea alimentelor datorită creatinei, un hormon capabil să stimuleze sucul pancreatic și activitatea stomacului și a vezicii biliare;
  • ajută în procesul de slăbire;
  • scade nivelul glicemiei;
  • prin acțiunea sa emolientă îmbunătățește starea pielii, curățând-o și făcând-o mai frumoasă;
  • întărește cartilajele și unghiile fragile.

Cum poți consuma urzica? Câteva sugestii:

După ce a fost spălată bine și fiartă, urzica se poate folosi pentru supe, ciorbe, risotto sau omlete. Sursă bună de proteine, aceasta poate fi folosită ca substitut în toate felurile de mâncare care folosesc spanac. Are un gust astringent și ușor acid, foarte plăcut.

Deosebit de gustoasă este și omleta de urzică: ai nevoie de aproximativ 500 de grame de urzici, pe care pur și simplu le sotezi într-o tigaie cu o picătură de ulei, înainte de a adăuga ouăle bătute.

Urzica, una dintre vedetele primăverii - 2

Din urzici mai poți face o cremă delicioasă sau un minunat sos pesto! Imagine de la kamilla02 – Pixabay

Frunzele de urzică – sub formă crudă sau trase în unt sau ulei – sunt, de asemenea, excelente ca ingredient de bază pentru un risotto, pentru a pregăti sos pesto sau pentru a îmbogăți aluatul pentru gnocchi de cartofi. O ciorbă sau o supă cu urzici și alte verdețuri de primăvară reprezintă o doză de energie pentru organism.

Ceaiul de urzică este un excelent remediu natural pentru prostată, pentru sistemul genito-urinar, sistemele vasculare, intestinale și renale. Este, de asemenea, un excelent tonic, profitând de conținutul său de vitamine și săruri minerale și un remediu eficient împotriva îmbătrânirii celulare, grație antioxidanților naturali conținuți de urzică. Proprietățile de drenare și purificare ale acestui ceai sunt exploatate într-un mod special.

Ceaiul din plante de urzică poate fi preparat atât cu urzică proaspătă, cât și uscată: lasă urzicile la infuzat în apă clocotită timp de câteva minute, filtrează și savurează acest minunat ceai.

Urzica, una dintre vedetele primăverii - 3

Ceaiul de urzică, un excelent remediu natural pentru multe probleme de sănătate. Imagine de la Marina Pershina – Pixabay

Urzica poate fi consumată și în multe alte moduri, cum ar fi sub formă de decoct, suc, infuzie, sirop sau pur și simplu crudă.

Iată și alte utilizări ale urzicii:

Sucul proaspăt de urzică – aplicat și masat pe scalp – combate căderea părului și întărește scalpul. Este foarte eficient în caz de seboree și mătreață.

În medicina tradițională, urzica este folosită mai ales în tratamentul reumatismului și purificarea sângelui în curele de primăvară.

Stres fizic și psihic: se face un decoct de urzică proaspătă. Se consumă 3 căni pe zi, dintre care un pahar de suc pe stomacul gol, în fiecare dimineață.

Acestea sunt doar câteva exemple de utilizare a urzicii, dar dacă suferi de o anumită afecțiune, este indicat să consulți medicul.

Atenție la efectele secundare!

  • Din cauza efectului diuretic, nu se recomandă administrarea acesteia în caz de edem sau boli de inimă.
  • Doar frunzele tinere ar trebui consumate altfel, pe termen lung, prezența puternică a carbonatului de calciu din urzică poate irita rinichii.

Cum păstrezi și conservi urzicile

Deși se găsesc tot timpul anului, este recomandat ca urzicile să fie recoltate primăvara și vara, de preferat imediat după o ploaie. După ce le-ai cules, spală-le și pune-le imediat la uscat într-un loc cald, ventilat și întunecat (vor elimina rapid toată apa), astfel încât să își piardă puterea de urzicare. Aceasta se pierde deja după aproximativ 24 de ore de la cules sau după fierbere. Le mai poți zvânta și cu ajutorul uscătorului de salată. După uscare, păstrează urzicile în cutii închise ermetic sau în borcane de sticlă. Urzica poate fi păstrată și la frigider până la 2 zile.

O altă metodă pentru uscarea urzicilor este sub formă de „ciorchine”. Agață buchețele de urzici cu tot cu tulpină cu „capul” în jos, timp de câteva zile, întotdeauna la întuneric și într-un loc ventilat, până se usucă complet. Gata proviziile pentru iarnă!

Ție îți plac urzicile? Ce rețete pregătești și care e preferata ta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *